Dia de los Muertos


Maak je eigen Dia de los Muertos ofwel Dagen van de Doden kleurplaat of kaart!

Je kunt de kleurplaat gratis downloaden in drie verschillende formaten hieronder! Big is A4 formaat. Cards zijn vier kleurplaten van kaartformaat die je kunt gebruiken om een mooie brief of kaart mee te maken. Medium zijn twee afbeeldingen op 1 A4tje. 


Dia De Los Muertos Big
PDF – 3,5 MB 170 downloads
Dia De Los Muertos Cards
PDF – 574,2 KB 152 downloads
Dia De Los Muertos Medium
PDF – 1.016,9 KB 171 downloads

Twintig jaar geleden mocht ik van dichtbij de Dia de los Muertos ofwel de Dagen van de Doden meemaken in Mexico City. Wat een bijzonder feest is dit! Ik was diep onder de indruk. De straten stonden vol met foto’s van overledenen en overal lagen offers als suikerschedels en mooie oranje bloemen. Zelfs op de begraafplaatsen was het erg druk en feestelijk.

In Mexico vieren de mensen eens per jaar een groot feest, omdat ze geloven dat de zielen van de overledenen hun komen bezoeken. Op 1 november de volwassenen en op 2 november de kinderen. Al tijden stond op mijn to-do lijst een kleurplaat met dit thema. Kleur hem gewoon tussendoor of tijdens het bespreekbaar maken van het onderwerp doodgaan. Je kan er ook een kaart van maken en bij iemands graf leggen of een afscheidsbrief in schrijven als je wil. Doodgaan, het is en blijft een heftig en moeilijk onderwerp. Aangezien het toch bij het leven hoort is het goed om af en toe met kinderen ook dit moeilijke onderwerp aandacht te geven. Op deze manier leer je kinderen dat ook hun angst en verdriet er mag zijn en dat versterkt hun sociaal emotionele weerbaarheid. Maar hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar zonder kinderen angstig ervoor te maken?

Er zijn een heleboel mooie boeken over dit onderwerp die je daarbij kunnen ondersteunen. Net als bij alle andere emoties en het bespreken van seksualiteit: houd het eenvoudig en begrijpelijk. Maak kinderen niet bang, maar ga ook niet liegen. Ikzelf zeg altijd: De kans dat ik doodga is erg klein en ik zal er altijd alles aan doen om nog heel lang bij jou te mogen zijn! Meestal zijn mensen oud als ze doodgaan, maar niet altijd. Niemand weet precies wie wanneer doodgaat, daarom moeten we zo veel mogelijk genieten van elke mooie dag die we samen hebben. 


Halloween is niet hetzelfde als de Dagen van de Doden!

Waar Halloween meer een leuk griezelfeest is, zijn de Dagen van de Doden echt een feest voor de gelovigen waarbij ze met blijdschap vieren dat de overledenen weer een dag bij hun op aarde zijn.

Kijk hier voor Halloween tips: 
HALLOWEENVolg Vrolijke Koters op Instagram, Facebook, Pinterest en Youtube!


Delen is lief! :)


Zing en speel je mee met Anna en Draakje in het kabouterbos?