10 DIY MUZIEKINSTRUMENTJES


Roodkapje en Draakje laten zien hoe je zelf gemakkelijk 10 verschillende leuke muziekinstrumentjes kunt maken! Leuk om te gebruiken bij de gratis online MUZIEKSPEELLESSEN van Vrolijke Koters!

Hieronder alvast de gratis te downloaden kleurplaat van Vrolijke Koters die je nodig hebt voor sommige zelfmaak-instrumentjes!

Draakje Kleurplaat
PDF – 1,3 MB 214 downloads

1. Een Kazoo Maken


KAZOO: Neem een lege wc-rol en verf deze. Doe er een stukje bakpapier overheen aan 1 kant en daaromheen een elastiekje zodat het bakpapier vast blijft zitten. Klaar is je kazoo!


2. Casagnettes Maken


CASAGNETTE: Neem een stuk karton en verf deze in welke kleur je wilt. Neem twee flessendopjes en laat je sterke stoere mama of papa deze even goed platmeppen. Plak ze daarna met goede lijm vast op je stuk karton.


3. Een Gitaartje Maken


GITAARTJE: Neem een doos en verf en/of versier hem. Doe een paar elastiekjes eromheen en gitaar spelen maar!!  Nog makkelijker: doe wat elastiekjes om een pannetje of doosje en lekker muziek maken!!


4. Wc-rol Shakers


WC-ROL SHAKERS: Van een simpel wc-rolletje en de kleurplaat van Vrolijke Koters kun je al een heel leuk en makkelijk instrumentje maken! Roodkapje laat zien hoe! Print de kleurplaat uit, kleur hem in en knip hem uit. Plak hem om het wc-rolletje heen. Niet met een nietmachine de onderkant van de wc-rol dicht en stop er wat rijst of macaroni in. Niet de bovenkant dicht en schudden maar!


5. Een Rollofoon Maken


ROLLOFOON: een xylofoon gemaakt van wc-rolletjes! Verf een heleboel wc-rollen en niet deze met een nietmachine aan elkaar. Klaar! Met een takje of stokje of potlood kun je nu erop tikken of raspen door eroverheen te gaan. Als je wil kun je nog verschillende lengtes gebruiken door een wc-rol doormidden te knippen en een keukenrol te gebruiken. 


6. Een Trommeltje Maken


TROMMELTJE: Eet een blikje leeg, maak het goed schoon en droog. Kleur de kleurplaat van Vrolijke Koters in. Knip uit en plak om het blikje heen. Pak een ballon en knip deze af met een schaar. Trek de ballon over het blikje (de randjes zijn scherp dus klusje voor voor een volwassene). Doe er nog een elastiekje omheen. Nu is je trommeltje af!! Je kunt erop trommelen met je hand of bijvoorbeeld met wattenstaafjes. 


7. Kartonnen Bordjes Shakers Maken


KARTONNEN BORDJES SHAKERS: Optie 1: Versier (verf en beplak met stickers/glitters etc) de bolle onderkant van 2 bordjes. Niet met een nietmachine een paar strookjes crêpepapier op elkaar en niet deze vast aan 1 bordje. Niet  daarna de bordjes op elkaar, maar laat een stukje open. Stop nu wat gedroogde pasta/macaroni of rijst/bonen erin en niet het verder dicht. Schudden en muziek maken maar!!


Optie 2: Je kunt ook 1 bordje gebruiken en deze versieren. Verf het bordje of plak er stickers of andere knutselsmaterialen op en klap hem dubbel. Doe wat pasta of rijst erin en niet het dicht met een nietmachine.

Optie 3: Een lekker zomers zelfmaak-muziekinstrumentje!! Verf een bordje geel. Knip driehoeken van geel karton. Niet de driehoeken vast aan de ene helft van het bordje. Laat nog een stukje open waardoor je de pasta naar binnen kunt doen. Niet dan alles goed dicht. Plak of teken een mondje en oogjes erop en klaar!


8. Decopatch Schuddoosjes & Eitjes


DECOPATCH SCHUDDOOSJES & EITJES: Leuk voor de wat oudere kindjes! Neem een doosje (bv een leeg medicijndoosje, theedoosje, tandpasta verpakking) stop er wat rijst of pasta in en plak het goed dicht met schilderstape. Decopatchen maar!! Gebruik ze als muziekinstrumentje en bouw er torens mee!


9. Handvliegers Maken


HANDVLIEGERS: Voor de ouders of juffen! Leuk om te gebruiken bij het zingen van rustige liedjes! En de muziekspeellessen van Vrolijke Koters! LET OP: Het maken is echt geen kinderwerkje! Maar ze zijn wel erg leuk voor kindjes om mee te spelen als ze af zijn! Vrolijke Koters stelt zich niet aansprakelijk voor het afbranden van je huis enzo :). Nee het is prima te doen als je voorzichtig bent.


10. Schudflesje Maken


SCHUDFLESJES: Drink een flesje water leeg en laat het drogen! Zet een heleboel verschillende materialen neer op tafel en laat je kindje lekker zelf kiezen wat er in het schudflesje mag! Sommige materialen geven kleur en andere maken geluid. Voor de kleur kun je gebruiken: chenilledraad, veertjes, stukjes stof, stukjes wol, lintjes, glitters, pailletjes. Materialen die geluid geven zijn bijvoorbeeld: strijkkralen, houten kralen, knoopjes, belletjes, stukjes rietjes, legoblokjes etc. Eventueel kun je de dop nog erop vastlijmen met secondelijm ivm kleine materialen die erin zitten en jonge kindjes!Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Vindt je de muziekinstrumentjes van Vrolijke Koters leuk? Delen is lief! :)