De jongen met bloemen in zijn haar.


De jongen met bloemen in zijn haar is een prachtig geïllustreerd kinderboek waarmee het lastige onderwerp anders of ziek zijn op een kindvriendelijke manier bespreekbaar gemaakt wordt. Hieronder een korte samenvatting van het verhaal en mijn review.

Titel: De jongen met bloemen in zijn haar.
Schrijver: Jarvis.
Uitgeverij: Lemniscaat.
Prijs: 14,99 euro.
ISBN: 978 90 477 1394 4
Verkrijgbaar bij de boekhandel en online. 
Doelgroep: kinderen vanaf 4 jaar. 


Het verhaal 


Dit is David. Hij is de jongen met bloemen in zijn haar en is mijn beste vriend. Iedereen houdt van David. Zelfs juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes. Maar op een dag komt David op school met een muts op zijn hoofd. Al zijn bloemen zijn afgevallen. Iedereen blijft bij David uit de buurt, bang om zich pijn te doen aan zijn kale stekels. Iedereen, behalve Davids beste vriend. Hij vindt een manier om David door deze moeilijke periode heen te helpen. 


Wanneer kun je dit boek gebruiken?


De jongen met bloemen in zijn haar is een prachtig kinderboek om onderwerpen als anders zijn, ziek zijn, elkaar helpen, pesten, verdrietig zijn en vriendschap bespreekbaar mee te maken. De illustraties zijn prachtig en de teksten kort, maar krachtig, waardoor je naar mijn mening dit boek al eerder dan vanaf de adviesleeftijd van 4 jaar kan inzetten. Op de platen zijn allerlei verschillende kinderen getekend, van een meisje met een rode bril tot een kindje in de rolstoel en allerlei verschillende huidskleuren. Het is dan ook een goed boek om eens door te praten over hoe mensen en kinderen kunnen verschillen in uiterlijk en je daarop zou kunnen reageren. David zelf is natuurlijk ook duidelijk anders dan zijn klasgenoten met de bloemen in plaats van haren op zijn hoofd. Maar is dat niet juist wat de wereld mooi maakt, dat iedereen uniek is?


Waarom dit boek en niet een ander?


Dat dit boek op veel verschillende belangrijke thema's aansluit, maakt dat dit een erg leuk boek is om te gebruiken op school of thuis. Er zijn een heleboel vragen die je aan de kinderen zou kunnen stellen naar aanleiding van dit boek en het zet aan tot nadenken over anders zijn en elkaar helpen of juist pesten.  Je kan kinderen vragen of zij het leuk zouden vinden om bloemen in plaats van haren te hebben en hoe ze het zouden vinden als deze bloemen ineens zouden verdwijnen. Hoe zou David het vinden als de kinderen hem zouden uitlachen? Of ineens bang voor hem zijn met zijn stekelige takken? Wat is vriendschap eigenlijk en verschillen we verder eigenlijk wel zo erg van elkaar, ook al zien we er soms anders uit?  

Davids beste vriend helpt hem door het knutselen van bloemen zodra hij kaal wordt. Uiteraard kon een leuk knutselwerkje naar aanleiding van dit kleurrijke kinderboek dan ook niet uitblijven natuurlijk. Maak zelf mooie bloemen voor David en help hem weer blij te worden of gebruik echte bloemen om hem te versieren.

Kijk voor de bijpassende knutsel bij dit boek hier: Jongen met bloemen knutselen


Meer leuke tips of reviews over kinderboeken?
Kijk hier: KINDERBOEKEN


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is lief!


Ken je ook ons Youtube kanaal al?

Maak jouw eigen website met JouwWeb