Kleurenmonster 10 TIPS


Vrijwel iedereen kent het mooie kinderboek Het Kleurenmonster van Anna Llenas wel. Dit boekje is een goede basis om verder te praten met kinderen over hun emoties! Hieronder vindt je een heleboel leuke tips met als basis het boekje: Het Kleurenmonster! Tijdens het doen van de activiteit kun je praten en vragen stellen over de verschillende emoties! Kijk hier voor tips: Kleurenmonster Sorteer Spel


Emoties en Gedrag


Het voelen van allemaal verschillende emoties kan voor jonge kinderen, met name peuters en kleuters, erg verwarrend en overweldigend zijn. Iedereen is weleens boos, bang of verdrietig en dat is helemaal niet erg! Alleen kunnen kinderen soms gedrag vertonen, zoals slaan of schoppen bij boosheid, wat niet gewenst is. Met dit boekje kun je het gesprek openen over hun emoties en welk gedrag wel en niet wenselijk is daarbij.


Het Kleurenmonster Boek


Wat fijn is aan het boekje is dat het eigenlijk heel eenvoudig is en bepaalde kleuren geeft aan de basis emoties wat herkenbaarheid stimuleert. Aan de hand van dit boekje zijn een heleboel leuke activiteiten te bedenken die het praten over de verschillende emoties stimuleert en dus de sociaal emotionele weerbaarheid van kinderen bevordert. Hieronder vindt je een heleboel leuke tips! 


Het Kleurenmonster Kleurplaten


Alle kleurplaten van Het Kleurenmonster vindt je hier: Kleurenmonster Downloads


TIP 1: Kleuren


We beginnen simpel en eenvoudig: je kan de kleurenplaten van Het Kleurenmonster natuurlijk gewoon inkleuren met kleurpotloden, wascokrijtjes of stiften.

Je kan dit ook doen op het moment dat je je zo voelt. Ben je boos? Kras dan het boze kleurenmonster helemaal rood en scheur hem daarna in kleine stukjes!

Meer tips voor wat je kan doen als je boos bent vindt je hier: Kleurenmonster Boos


TIP 2: Klei


Je kan de kleurplaten van Het Kleurenmonster ook gebruiken om mee te kleien! Door het spelen met klei wordt het tastzintuig gestimuleerd, ookwel sensorisch spelen genoemd, wat kinderen tot rust kan brengen op het moment dat ze boos zijn bijvoorbeeld. Maar ook als je verdrietig bent of blij kan dit een goede opdracht zijn. 

Doe een plastic hoesje om de kleurplaat heen. Maak een rol van klei en snijd deze met een bot mes in plakjes. Plak ze daarna op de kleurplaat. Maak een foto als je klaar bent en ruim de klei dan weer op. 

Meer tips voor wat je kan doen als je boos bent vindt je hier: Kleurenmonster Boos


TIP 3: Scheuren en Plakken


Kies een kleurplaat van Het Kleurenmonster uit en plak allemaal gekleurde stukjes papier erop! Je kan de stukjes gekleurd papier knippen, maar je mag ze natuurlijk ook scheuren! Dit is juist heel fijn bijvoorbeeld als je boos bent.

Je kan ook Het Kleurenmonster die in de war is maken met allemaal verschillende kleuren door elkaar heen of maak een blij Kleurenmonster met geel! Tip: je kunt hier erg goed oude tijdschriften voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Allerhande. 

Alle kleurplaten van Het Kleurenmonster vindt je hier: Kleurenmonster Downloads


TIP 4: Het Sorteer Spel


Tip 4: Speel het Kleurenmonster Sorteer Spel!

Maak gekleurde pasta, leg dit op de kleurplaten en laat de kinderen de kleuren sorteren. Tijdens dat de kinderen helpen om de kleuren te sorteren en de emoties van Het Kleurenmonster uit de war te halen, kun je praten over de verschillende emoties.

Kijk hier voor tips en het spel: 
Kleurenmonster Sorteer Spel
Kijk hier hoe je de pasta verft: Rijst en Pasta Verven


TIP 5: Spaghetti


Je kan het Kleurenmonster Sorteer Spel ook met gekleurde spaghetti spelen! Of gebruik bijvoorbeeld gekleurde kikkererwten of gekleurd woldraad. 

Kijk hier hoe je de spaghetti verft: Spaghetti Verven


TIP 6: Het Emotie Dagboek


Vul het Kleurenmonster Emotie Dagboek in! Laat je kind kleuren en tekenen hoe hij/zij zich voelde vandaag! Tijdens het invullen kun je praten over de verschillende emoties. 

Kijk hier: Kleurenmonster Emotie Dagboek


TIP 7: Scheerschuim


Speel verstoppertje met Het Kleurenmonster en scheerschuim! Combineer het praten over de verschillende emoties met sensorisch spelen met scheerschuim!

Kijk hier: Kleurenmonster Scheerschuim


TIP 8: Verf


Gebruik de kleurplaten van Het Kleurenmonster om te verven! Je kan ze met vingerverf insmeren of een kwast of wattenstaafjes gebruiken. 


TIP 9: Crêpepapier


Scheur of knip kleine stukjes uit crêpepapier. Maak hier propjes van en plak ze op de kleurplaten van Het Kleurenmonster!


TIP 10: Woldraad


Knip kleine stukjes van verschillende bolletjes wol en plak ze op de kleurplaat van Het Kleurenmonster!


Meer Kleurenmonster Tips?


Kijk hier voor meer tips: KLEURENMONSTER


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is lief!


Roodkapje vertelt over pesten en heeft een leuke opdracht voor meer zelfvertrouwen!


Maak jouw eigen website met JouwWeb