Sensorisch Spelen


Welkom bij de pagina Sensorisch Spelen van Vrolijke Koters!  Hier vind je een heleboel tips en informatie op het gebied van sensorisch spelen!

Wat is het precies? Waarom is het goed voor kindjes? Voor wie is het geschikt? Welke verschillende materialen vallen hieronder? Welk sensorisch speelgoed kan je zelf maken? En vooral een heleboel leuke ideetjes vind je in dit blog! 

Vanuit mijn werk vroeger in de kinderpsychiatrie kan ik dit soort spel alleen maar van harte aanbevelen! De grootste reden: het stimuleert de zintuigen en het ontprikkelt! Zeker in de huidige drukke maatschappij is dat geen overbodige luxe. Dus ruim even al het speelgoed dat geluid maakt aan de kant en laat je kindje lekker zelf spelen en ontdekken! 


Wat is sensorisch spel?


Onder sensorisch spelmateriaal valt alles dat de zintuigen (meestal het tast zintuig) extra prikkelt als je ermee speelt. Verschillende materialen die je daarbij kunt gebruiken zijn oa: water, klei, zand, Scheerschuim, zoutdeeg, Waterparels, gekleurde rijst, pasta, spaghetti, kikkererwten, mais of havermout. Maar je kan ook zelf sensorisch speelgoed maken zoals een Sensorische Flessen, schudflesjes, Elvensoep of een Boze Stress Bal. Je kan het combineren met open einde materialen of ander speelgoed. Maar je kan ook leuke Werkbladen ermee versieren of het Kleurenmonster Sorteerspel ermee doen en meteen je kindje bekender maken met de verschillende basis emoties. Er zijn zo veel mogelijkheden, hieronder komen er een heleboel voorbij!


Waarom is het spelen met sensorische materialen goed?


Naast dat het dus de zintuigen stimuleert werkt dit soort spel ook ontprikkelend: het maakt geen geluid, het nodigt uit om rustig op 1 plek mee te spelen en het vergt concentratie om mee te spelen. Dit zorgt ervoor dat het kind rustiger wordt en even tot zichzelf kan komen. Hierdoor is het dus ook goed voor kinderen die moeite hebben met de prikkelverwerking zoals kinderen met autisme, adhd, add, ppd-nos of hsp (hoogsensitiviteit). Als je het combineert met open einde materialen of ander speelgoed wordt het kind ook nogeens gestimuleerd om zijn fantasie te gebruiken en zijn eigen spel te bedenken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om te doen! Je kindje kan zich urenlang hiermee vermaken. Binnen maar ook buiten op een kleedje bijvoorbeeld. 


Voor wie is het geschikt?


Sensorisch spel is voor elk kind geschikt! Let alleen wel bij jonge kindjes op dat ze niks in hun mond stoppen! Houd daar rekening mee met het gebruik van de materialen. Als je voorgekookte spaghetti verft met voedingskleurstof is het uiteraard niet erg als je kindje ook er wat van opeet, maar een harde kikkererwt geverfd met plakkaatverf is natuurlijk niet zo handig. Blijf er dan ook altijd bij! 


Verschillende Materialen en Speelgoed


Er zijn dus een heleboel verschillende materialen die je kunt gebruiken voor sensorisch spelen, maar je kan ook zelf sensorisch speelgoed maken! Hieronder staan een heleboel verschillende ideetjes! Speel met water en maak Elvensoep, maak een mooie Klei Bloem of Zoutdeeg Hartjes, maak je eigen Sensorische Zakjes of Sensorische Flessen, maak een Boze Stress Bal, speel met Paas Rijst of Scheerschuim, gebruik de Werkbladen of speel het Kleurenmonster Sorteerspel. Het spelen met Waterparels is ook echt een aanrader! Of laat je kindje eens spelen met verschillende Knutselmaterialen. Er zijn zoveel mogelijkheden! 

Hieronder staan een heleboel tips en ideetjes!! Klik op de afbeelding van het onderwerp waar je meer over wil lezen! 


Tips en Ideeën


Klik op de afbeelding waar je meer over wilt weten!Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is lief! :)


Kom je lekker gekke bekken trekken met Roodkapje en Draakje?