Ridder Speurtocht


In dit blog staat de volledig uitgewerkte RIDDERSPEURTOCHT die ik maakte voor de vijfde verjaardag van mijn zoontje. Je kunt hem gebruiken voor een kinderfeestje thuis of bij de kinderopvang. De RIDDEROPDRACHTEN ofwel RIDDERSPELLETJES zijn ook prima los te gebruiken voor een spelletjesmiddag!

Als je de gehele speurtocht en alle ridderopdrachten wil doen duurt de speurtocht ongeveer 2 a 3 uur. Je kan kiezen voor een foto speurtocht of de ridderschildjes volgen. Download hieronder de gratis ridderopdrachtkaarten, de brief van de ridder en het ridder diploma!OPTIE 1: EEN FOTO SPEURTOCHT


FOTOSPEURTOCHT IN 10 STAPPEN:

1. BEDENK EEN ROUTE voor de speurtocht. Loop of fiets deze route van te voren en MAAK FOT'O'S  van herkenningspunten. Het liefst van plekken die ook de kinderen kunnen herkennen zoals het schoolplein of een beeld waar je vaak langsloopt. Houd rekening ermee dat voor het uitvoeren van de ridderopdrachten soms een speelweide nodig is of een plek om veilig te kunnen rennen.

2. PRINT DE FOTO'S  uit en plak ze op een stuk karton ter grote van een ansichtkaart (zie foto). Deze kaarten kun je zelf maken door een A4 gekleurd karton in vier stukken te knippen.

3. PRINT DE RIDDEROPDRACHTEN (hieronder gratis te downloaden) en plak deze aan de andere kant van de kaart. Houdt rekening hierbij met welke opdracht je wilt doen op welke foto locatie. Kies van de ridderopdrachtkaarten uit welke je wilt doen. Als je ze allemaal doet ben je afhankelijk van de route 2 a 3 uur bezig met de speurtocht. Onderaan dit blog staan sommige ridderopdrachten nog toegelicht. 

4. Zet van te voren alle BENODIGDHEDEN (staan vermeld op de ridderopdrachtkaartjes) voor de ridderopdrachten klaar in een grote tas die je onderweg meeneemt. 

5. Stop alle kaarten (met dus aan de ene kant de foto en de andere kant de ridderopdracht) per stuk IN EEN ENVELOP. Schrijf op de buitenkant cijfers zodat je weet in welke volgorde de enveloppen moeten worden opengemaakt om de route te kunnen lopen. Leg het stapeltje met genummerde enveloppen klaar tot de speurtocht begint.  

6. ALS DE SPEURTOCHT BEGINT (bijvoorbeeld na de ridderbrief zie verhaal hieronder) maak je de eerste envelop open. Hierin zit de foto van je eerste locatie, ga naar deze locatie en voer de ridderopdracht die op de kaart staat uit. (Laat alle kinderen even naar de wc gaan van te voren en vergeet de tas met benodigdheden niet mee te nemen!)

7. Als de opdracht goed is uitgevoerd is het tijd om de TWEEDE ENVELOP open te maken. Ga naar de volgende foto locatie en voer de tweede ridderopdracht uit. Dan mag je de volgende envelop openen. Zo ga je door tot je alle enveloppen hebt geopend en dus de gehele route hebt gelopen en alle ridderopdrachten zijn uitgevoerd. De enveloppen neem je dus mee onderweg.

8. Als LAATSTE FOTO kun je de locatie gebruiken waar de speurtocht eindigt. Bijvoorbeeld je eigen huis. Bij onze speurtocht was het doel de prinses bevrijden van de draak en eindigde de speurtocht op zolder met het lekprikken van de draak (zie verhaal hieronder).

9. Tja en wat nou ALS HET REGENT? Probeer van te voren al rekening te houden met eventueel slecht weer. Tussen de ridderopdrachtkaarten zitten ook opdrachten die goed binnen uit te voeren zijn! Je kunt van te voren al een stapeltje klaarleggen met ridderopdrachtkaarten die binnen uitvoerbaar zijn. 

10. VEEL PLEZIER!! Een goede leuke speurtocht organiseren is best een aardig klusje. Hopelijk motiveert dit blog je om toch dit te doen. Kinderen vinden het geweldig!! Hieronder kun je GRATIS RIDDEROPDRACHTKAARTEN DOWNLOADEN! Als je verder leest hoor je nog het verhaal rondom deze speurtocht en leg ik sommige ridderopdrachten nog wat beter uit! 


Download hier de ridderopdrachtkaarten!


Ridderopdrachtkaarten A
PDF – 119,5 KB 3248 downloads
Ridderopdracht Kaarten Fotospeurtocht
PDF – 119,9 KB 1660 downloads

Voor sommige ridderopdrachten heb je een drakenkop of een geknutselde draak nodig deze vindt je via deze linkjes: Draakje maken & Drakenkop


OPTIE 2: RIDDERSCHILDJES VOLGEN


Je kunt ook ervoor kiezen om langs de gehele route van de speurtocht RIDDERSCHILDJES op te hangen (zie foto) die de kinderen moeten zoeken en volgen.

Speurtocht Schild
PDF – 250,5 KB 1000 downloads

RIDDERSCHILDJES SPEURTOCHT IN 6 STAPPEN:

1. BEDENK EEN ROUTE voor de speurtocht. Houd rekening ermee dat voor de ridderopdrachten soms een speelweide nodig is of een plek waar de kinderen veilig kunnen rennen.

2. PRINT DE RIDDERSCHILDJES UIT (zie de gratis download hieronder) en kleur ze eventueel in. Knip de ridderschildjes uit en plak ze op gekleurd karton. Daarna knip je ze nog een keertje uit maar dan net een stukje groter waardoor je een gekleurd randje krijgt om het ridderschildje (zie foto). Maak met een perforator een gaatje aan de bovenkant en maak een stuk touw of wol vast aan het ridderschildje.  

3. PRINT DE RIDDEROPDRACHTEN UIT (zie gratis download hieronder) en kies uit welke je wilt gebruiken tijdens de speurtocht. Zet de benodigdheden van de opdrachten (staan vermeld op de kaarten) die je wilt doen klaar in een grote tas die je meeneemt onderweg tijdens de speurtocht.

4. KNIP DE RIDDEROPDRACHTKAARTEN UIT en plak ze op een gekleurd karton ter grote van een ansichtkaart. Stop de kaarten per stuk in een envelop, maak een gaatje met de perforator aan de bovenkant en maak een stuk touw of wol vast aan de envelop. Schrijf aan de buitenkant van de envelop een cijfer of woord waardoor je weet welke ridderopdracht in welke envelop zit. 

5. Hang voordat je de speurtocht wil gaan doen de RIDDERSCHILDJES OP LANGS DE GEHELE ROUTE. Hang bij een goede plek voor een ridderopdracht een envelop op. Neem ruim de tijd voor het uitzetten van de speurtocht, maar doe het ook niet te lang van te voren want het kan natuurlijk zijn dat andere kinderen de schildjes of enveloppen weghalen. Onthoud de route goed en geef de route eventueel door aan de begeleiding die meeloopt met de kinderen. Zorg ervoor dat de schildjes goed zichtbaar zijn en duidelijk is welke kant de kinderen op moeten lopen, dus bijvoorbeeld na elk kruispunt een ridderschildje.


6. Tijd om te BEGINNEN MET DE SPEURTOCHT. Laat de kinderen nog even naar de wc gaan voordat je vertrekt en vergeet de tas met benodigdheden niet mee te nemen! Veel plezier! Hieronder kun je de gratis ridderopdrachtkaarten voor de speurtocht downloaden! Sommige worden nog wat toegelicht verderop in dit blog. Er zitten ook ridderspelletjes tussen voor als het regent. Altijd handig om ook die achter de hand te hebben liggen mocht het weer ineens tegen zitten.


EEN SPANNEND VERHAAL


EEN GOEDE SPEURTOCHT HEEFT EEN SPANNEND VERHAAL NODIG! Deze speurtocht begint met een BRIEF VAN DE RIDDER. Ridder Bas heeft de hulp nodig van de kinderen, want hij is van zijn paard afgevallen en heeft zijn enkel geblesseerd. De draak heeft de prinses gevangen genomen en hij vraagt de kinderen om de draak te verslaan en de prinses te bevrijden. Als dit lukt worden ze tot ridder geslagen en krijgen ze een ridderdiploma. 

DE SPEURTOCHT KUN JE AANVULLEN MET ANDERE LEUKE RIDDER ACTIVITEITEN! Tijdens het Ridderfeestje van mijn zoontje begonnen we met de ridder brief en daarna aten we een riddermaaltijd: Fruit-poffertjes spiesjes, maakten een Ridderzwaard en Ridderschild , deden een Ridderharnas aan, deden Ridderschmink op. Vervolgens liepen we de speurtocht. De activiteiten zijn leuk tijdens een KINDERFEESTJE, maar ook erg leuk voor een THEMAWEEK op school of bij de kinderopvang!

Hier kun je gratis DE RIDDER BRIEF DOWNLOADEN! Er zijn twee versies: met opdrachten vooraf en zonder extra opdrachten vooraf.  


Brief Ridder Met Opdrachten
PDF – 710,6 KB 1326 downloads
Brief Ridder Zonder Opdrachten
PDF – 710,1 KB 831 downloads

DE DRAAK VERSLAAN


Als de kinderen tijdens de speurtocht of de spelletjesmiddag de ridderopdrachtkaarten hebben uitgevoerd is het tijd om de DRAAK TE VERSLAAN! Eén van de ridderopdrachtkaarten bevat de climax van het verhaal van de ridder. Bij ons op zolder stond een doos met aan alle kanten groene ballonnen erop geplakt met tape met een drakenkop erop. Deze draak moesten de kinderen verslaan. In de geknutselde ridderzwaarden had ik een cocktailprikker gestoken zodat ze echt met hun ridderzwaard op een veilige manier de draak konden lekprikken. In de doos zaten de ridderdiploma's die ze kregen tijdens het tot ridder slaan en een handpop van een prinses. Dus de prinses was bevrijd en de draak verslagen!! Eind goed al goed ;) Veel plezier!


Download hier het ridder diploma!

Ridderdiploma
PDF – 696,3 KB 921 downloads


Volg Vrolijke Koters op Instagram, Facebook, Pinterest en Youtube!


Delen is lief :)