Derk Das blijft altijd bij ons


Derk Das blijft altijd bij ons is een prachtig boek over het lastige onderwerp doodgaan! Hieronder een korte samenvatting van het verhaal en mijn review. 

 

Titel: Derk Das blijft altijd bij ons.
Schrijver: Susan Varley.
Uitgeverij: Lemniscaat.
Prijs: 14,99 euro.
ISBN: 978 90 6069 552 4
Verkrijgbaar bij de boekhandel en online. 


Het verhaal van Derk Das


Derk Das is oud en zijn lijf is versleten als hij doodgaat. Hij is niet bang, maar zijn vrienden missen hem wel. Tijdens de koude wintermaanden huilen ze en blijven in hun holletje. Daarna zoeken ze elkaar op om de mooie herinneringen over Derk Das met elkaar te delen. Zo blijft hij toch altijd een beetje bij hen.


Wanneer kun je dit boek gebruiken?


Dit prachtige boek maakt het lastige onderwerp doodgaan bespreekbaar met kinderen. Op een begrijpelijke en mooie manier wordt het rouwproces waar je doorheen gaat als iemand overlijdt beschreven. Het geeft herkenning aan kinderen die dit meemaken, maar is zeker ook een aanrader om dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken met kinderen die dit niet meemaken. Hoe lastig en verdrietig ook, doodgaan hoort nu eenmaal bij het leven en erover praten met kinderen maakt ze weerbaarder in deze lastige situatie. Dit mooie boek kan daarbij helpen.


Waarom dit boek en niet een ander?


Wat ik erg mooi vind aan het boek is dat het niet voor een bepaald geloof kiest. Derk Das gaat door een lange tunnel heen. Daar heeft hij zijn stok niet meer nodig en is het net alsof hij zweeft. Verder blijft het open om te vertellen als ouder of leerkracht wat jij wilt dat het kind te horen krijgt.

Daarnaast vindt Derk zelf het niet erg om dood te gaan. Zijn lijf is oud en versleten en het is zijn tijd om te gaan. Dat maakt dit boek misschien wat minder passend als er plotseling een jong iemand overlijd (maar nogsteeds erg mooi en zinvol), maar maakt kinderen bewust ervan dat doodgaan niet per se iets engs is en bij het leven hoort. Ookal is het natuurlijk wel verdrietig voor zijn vrienden die achterblijven.

De manier waarop de vrienden van Derk omgaan met zijn verlies is een goed voorbeeld van hoe een rouwoproces eruitziet. Eerst ben je verdrietig en wil je het liefst misschien even jezelf terugtrekken. Maar later is het fijn om samen herinneringen te delen en erover te praten. 

Aangezien dit boek toch behoorlijk wat tekst bevat en daardoor juist meer inhoud heeft dan sommige andere boeken over dit onderwerp, is het erg geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. 


Meer leuke tips of reviews over kinderboeken?
Kijk hier: KINDERBOEKEN


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is lief!


Ken je ook ons Youtube kanaal al?

Maak jouw eigen website met JouwWeb