Waterparels Orbeez


Wat een leuk materiaal om sensorisch mee te spelen! Vandaag hebben we ons urenlang in de tuin vermaakt met het spelen met waterparels ofwel Orbeez. Eigenlijk zijn het hele kleine balletjes die zich volzuigen met water. Ze voelen glibberig en ze stuiteren als je ze laat vallen, maar het leukste: je kan er eigenlijk van alles mee doen!


Waarom is dit goed voor kindjes?


Het spelen met de waterparels stimuleert de zintuigelijke ontwikkeling van kindjes. Het materiaal nodigt uit om rustig en geconcentreerd mee te spelen en ontprikkeld. Ook is het goed voor de fijne motoriek! In combinatie met open einde matarialen of ander speelgoed worden kinderen gestimuleerd om hun eigen fantasie te gebruiken. Kortom een heleboel redenen om het eens te proberen!

LET OP: Alleen voor kindjes boven de drie jaar oud, omdat het echt niet in het mondje moet verdwijnen wegens verstikkingsgevaar!

Mama ik ga een soepje maken! Ja leuk schat!

Je hebt eigenlijk niet veel meer nodig dan de waterparels zelf en wat open einde materialen om je kindje urenlang te laten vermaken, maar in dit blog vind je een heleboel tips wat je er nog meer mee kunt doen!


Hoe maak je de waterparels? 


Allereerst heb je waterparels of Orbeez nodig. Deze kun je gewoon online bestellen bij verschillende winkels. Ik was verbaasd hoe klein ze eigenlijk zijn toen ze binnenkwamen via de post. 

Leg een deel van de pareltjes in een bak en doe er ruim water bij. 

Dan begint het wachten en wachten en wachten... het duurt ongeveer twee uur duren voordat ze zich hebben volgezogen! Kijk mama ze worden al wat groter :)

Zijn ze helemaal vol met water? Dan is het tijd om ermee te gaan spelen! Voel ze maar eens eerst. Ze zijn heel glad en glibberig, best lekker eigenlijk. 


15 Speeltips met Orbeez


OPEN EINDE MATERIALEN: Eigenlijk heeft je kindje bijna niks nodig erbij: een bak met water en Orbeez, een vergiet en wat lepels en bakjes erbij en je kindje kan zich al prima vermaken! 

VERGIET: Naast het gebruiken van bakjes en lepels is het leuk om de kindjes zelf de waterparels uit de bak met water te laten vissen met een vergiet. Misschien heb je nog wel zo eentje die je gebruikt om zand mee te zeven. 

SPEELGOED: Je kan in de bak met water en Orbeez natuurlijk ook wat speelgoed leggen. Combineer ze bijvoorbeeld met plastic dinosaurussen, boederijdieren of met popjes of auto's. 

POPJES: Geef de poppetjes te eten met een theeserviesje of een lepeltje en wat bakjes. 

VERSTOPPERTJE: Je kan ook speelgoed verstoppen in de bak met Orbeez. Maak er een verstop-spelletje van! Kun jij onthouden wat je er allemaal in hebt gedaan? Ga maar kijken of dat klopt! 

GRABBELTON: Weet je nog dat je soms een leuk prijsje mocht grabbelen in een grabbelton vol met stukjes papier? Dat kan je natuurlijk ook met Orbeez doen! Vul een grote emmer met de waterparels en stop er kleine kadootjes in. Laat de kindjes grabbelen! Als je de Orbeez eerst goed laat uitlekken zijn ze redelijk droog, maar voor de zekerheid kun je de kadootjes natuurlijk ook in aluminiumfolie inpakken. 

AUTO'S: Doe ze achterin je autootjes! Teken met stoepkrijt een autobaan op de grond en laat je autootjes de Orbeez van de ene plek naar de andere brengen. 

SORTEREN: Zet wat bakjes erbij en ga de verschillende kleuren Orbeez sorteren. Dit is niet alleen goed voor de zintuigelijke ontwikkeling, maar ook een hele goede oefening voor de fijne motoriek! Wij hadden toevallig bakjes in dezelfde kleuren, maar je kan natuurlijk ook een cupcakepan of eierdoosje of losse bakjes gebruiken. 

FLESJE: Stop de Orbeez in een leeg plastic flesje! Dat is niet alleen leuk om naar te kijken, maar het maakt ook geluid. Op deze manier zou je ze ook kunnen gebruiken bij jongere kindjes die alles nog in hun mond stoppen! Doe ze in een flesje en gebruik het tijdens het zingen van kinderliedjes als muziekinstrumentje! Zorg ervoor dat je de dop goed sluit of even vastlijmt van te voren. 

NAT FLESJE: Je kan ze droog in het flesje stoppen of met wat water erbij. Dan ziet het er weer anders uit en maakt een ander geluid. 

SORTEER FLESJE: Of sorteer ze eerst op kleur voordat je ze in het flesje doet!

ZAKJE: Doe de Waterparels in een plastic zakje en maak het dicht met een knoopje. Wat voelt dat gek!

CIJFERS: Je kunt ze ook gebruiken om te leren tellen en sommetjes mee te maken! 2 blauwe plus 3 groene waterparels is? Je kan dit met de kleuren combineren en met stoepkrijt op de grond tekenen of gebruik de Werkbladen hiervoor!

IJSJES: Je kan ze natuurlijk ook in combinatie met je zandbak speelgoed gebruiken, maak bijvoorbeeld ijsjes ermee!

POP IT: Leg ze in je pop-it. De vakjes zijn precies groot genoeg daarvoor. Ook dit is weer een super goede oefening voor de fijne motoriek. 

SCHEERSCHUIM: Combineer de waterparels met scheerschuim! Leg een bakpapiertje op de tafel, doe er een klodder scheerschuim op, waterparels erop en kliederen uhm spelen maar!

BALLON: Of stop de Orbeez in een ballon! Zo maak je een soort stressbal ermee. Hoe je ze gemakkelijk in de ballon kunt krijgen leg ik hieronder uit. 


Stop wat waterparels in een leeg plastic flesje. Blaas een ballon een beetje op. Draai dan de bovenkant dicht. Maak geen knoopje erin, maar draai het uiteinde even dicht waardoor de lucht niet kan ontsnappen.

Doe het uiteinde dan op het waterflesje. Een extra persoon die je daarbij kan helpen is erg handig :).

Draai nu het uiteinde van de ballon weer recht en schenk alle waterparels uit het plastic flesje in de ballon. Indien nodig herhaal je dit totdat je de ballon vol genoeg vindt zitten met waterparels. Laat de lucht eruit lopen en knoop de ballon dicht. 


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is lief! :)


Ben jij ook heel stoer en sterk? Zing mee!