Kinder Koekjes


Maak eens vrolijke kinderkoekjes! Met de tips in dit blog kun je ze gemakkelijk zelf maken en versieren! 

Benodigdheden: een kant-en-klare mix voor zandkoekjes bv van Koopmans, roomboter, poedersuiker, leuke versiersels zoals: hagelslag, sprinkles, smarties, manna's. Eventueel wat voedingskleurstof en een ei. 

LET OP: Voor kinderen onder de vijf jaar wordt het consumeren van rauwe eieren afgeraden door het voedingscentrum vanwege de mogelijke aanwezigheid van de bacterie Salmonella. Het eten van rauw koekjesdeeg kan een kind ziek van worden. Vanwege kruisbesmetting zou ik persoonlijk voor kleinere kindjes het recept op de verpakking volgen zonder het gebruik van ei. Gebruik dan ipv een ei meer roomboter. 


Koekjes Bakken


Volg de beschrijving voor het maken van de zandkoekjes op de verpakking. Gebruik naar wens roomboter en een ei of alleen roomboter. 

Doe de zandkoekjesmix bij de roomboter en het ei en meng met een mixer alles door elkaar. Kinderen vinden het erg leuk om hierbij te mogen helpen. Houd de kom wel altijd zelf vast. (Ik spreek uit ervaring;) 

Als alle ingrediënten door elkaar heen gemengd zijn kun je met je handen een bal maken van het koekjesdeeg. 

Leg een stuk bakpapier op tafel en leg een bal koekjesdeeg erop. Rol met een antiplak deegroller het deeg uit en steek leuke koekjesvormpjes eruit. 

Het is handig als je de koekjesvormpjes dicht bij elkaar legt en dan de randjes eromheen wegpeutert. Maak van het restant weer een bal en rol het koekjesdeeg opnieuw uit. Steek dan zoveel mogelijk koekjes eruit. Ga door tot het koekjesdeeg op is. 

Leg de koekjes die klaar zijn op een stuk bakpapier op een ovenplaat. Is de bakplaat vol? Zet hem dan in de oven en volg de bakinstructies op de verpakking. 

Na een minuut of 15 a 20 zijn de koekjes mooi goudbruin geworden. Laat ze nu eerst afkoelen. 


Koekjes Versieren


Tijd om het glazuur te gaan maken! Doe flink wat poedersuiker in een kommetje en doe er een heel klein beetje water bij. Gebruik echt heel weinig water, want het is al snel te veel. Roer het geheel door. Is het nog te droog? Doe er dan nog een heel klein beetje water bij totdat je een dik en stroperig papje hebt. Is het te vloeibaar geworden doe dan nog wat poedersuiker erbij. Je moet het kunnen uitsmeren, maar het mag niet echt schenkbaar zijn. 

Als je glazuur de goede dikte heeft kun je het kleuren door een heel klein beetje voedingskleurstof toe te voegen. Je kan hiervoor een cocktailprikkertje gebruiken. Het geeft veel kleur af dus je hebt maar heel weinig nodig.  Roer het goed door elkaar. 

Zet het glazuur en lekkere versiersels in bakjes op tafel, zoals hagelslag, manna's, rozijntjes, smarties en sprinkles. 

Tijd om je koekjes mooi te gaan versieren! Smeer wat glazuur op je koekje. 

Versier het koekje daarna zoals je zelf wilt!

Maak een heleboel mooie koekjes! 

Je kan het versieren van de koekjes zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de kindjes. Met de hagelslag en sprinkles kun je leuke randjes maken om de buitenkant van de koekjes. Dat is een flink priegelwerkje wat erg goed is voor de fijne motoriek! En je krijgt er erg mooie koekjes van! 

Je kan ze bewaren in een koektrommel of kado geven aan opa en oma. Maar eerst mag je er zelf natuurlijk eentje opeten! Eet smakelijk! 

Tip: Maak er eens een lekker Kinder Koffie bij!


Zin om meer leuke kinderrecepten te maken? Kijk hier: ETENVolg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is Lief! :)


Kom je zingen en spelen met Elsje het Elfje?