Stoomboot Cake


Wie zoet is krijgt..... een Stoomboot Cake! Met de stappen hieronder maak je eenvoudig zelf een superleuke en lekkere Stoomboot Cake met speculaaskruiden en kruidnootjes! Njammmie! Dat wordt smullen!

Ingrediënten van de cake: 200 gram suiker, 200 gram ongezouten roomboter, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, een snufje zout, 4 eetlepels kruidnootjes of schuddebuikjes (mini kruidnootjes van Bolletje) en een theelepel speculaaskruiden.

Extra benodigdheden: gekleurd papier, lijm, een schaar, touw of woldraad, twee rietjes of satéprikkers, een Sinterklaasje van chocolade, kruidnootjes, Sinterklaas snoepgoed (zoals schuimpjes, chocolade muntjes, kikkers en muizen) en chocoladepasta. 


Een kruidnootjes-speculaas cake bakken!


Verwarm de hetelucht oven voor op 170 graden. 

Doe 200 gram suiker in een kom. 

Voeg 200 gram boter toe aan de suiker. 

Mix het geheel 5 minuten tot een zachte luchtige structuur ontstaat.

Breek voorzichtig één ei open en doe de inhoud in een kommetje. 

Voeg 1 voor 1 de 4 eieren toe aan het suiker/boter mengsel. Wacht met toevoegen van het volgende ei tot het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. 

Klop dan nog drie minuten langer door om het mengsel wat luchtiger te maken. 

Voeg 200 gram zelfrijzend bakmeel toe.

Doe een snufje zout erbij.  

Schep het zout en de bakmeel voorzichtig met een lepel of spatel door het beslag. De luchtige structuur blijft op deze manier in tact.  

Voeg vier eetlepels kruidnootjes of schuddebuikjes toe aan het mengsel. 

Doe een theelepel speculaaskruiden erbij. 

Vet met een kwast en een klont boter het cakeblik in. 

Doe wat zelfrijzend bakmeel of bloem in het cakeblik en schud dit voorzichtig tot alle kanten bedekt zijn. Klop hem daarna onderste boven uit boven de gootsteen om het overtollige meel te verwijderen. 

Schep met een lepel of spatel het cake mengsel in het cakeblik. Verdeel het gelijkmatig over het blik. 

Als de oven goed op temparatuur (170 graden) is kan het cakeblik in de oven. 

Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Ga na 50 minuten even kijken. Is de cake al lichtbruin? Haal hem dan uit de oven. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker erin te prikken. Als de satéprikker helemaal schoon is dan is de cake gaar! Zo niet: zet de cake dan nog 5 minuten langer in de oven en controleer dan opnieuw of de cake al gaar is. 

Let op: doe de oven niet open tijdens het bakken, want dan stort de cake in!

Laat de cake eerst 5 a 10 minuten afkoelen in de cakevorm. Haal daarna de cake eruit en laat hem verder afkoelen op een taartrooster (of op een bord als je dat niet hebt). 

Als de cake afgekoeld is kan je verder gaan met hem versieren. Je kan ook morgen of de dag erna de cake versieren en opeten. Pak dan de cake in met bakpapier en aluminiumfolie totdat je hem wilt gaan versieren.

Je zou hem zelfs kunnen invriezen als je wilt. Haal hem dan een dag van te voren uit de diepvries en maak hem af met versiersels. 


De vlaggetjes slinger


Tijdens het afkoelen van de cake kun je alvast de vlaggetjes slinger maken. Vouw een paar gekleurde blaadjes dubbel. Knip op de naad met een schaar driehoekjes uit, zie de foto. 

Plak de driehoekjes om een touwtje of woldraad heen met lijm. Je kan ook een slinger maken van washitape. Plak de washitape om het touw en knip er driehoekjes van. 

Maak het uiteinde van het touw vast aan twee rietjes of satéprikkers met een knoopje. Meet van te voren even hoe lang je slinger ongeveer moet worden. 


De cake versieren


Als de cake wat afgekoeld is snijd je met een groot mes de bolle bovenkant eraf. 

Als de bovenkant van de cake helemaal platgemaakt is met het mes keer de cake dan om. Nu is de cake helemaal recht aan de bovenkant en makkelijker te versieren. 

Omdat de cake (behalve aan de onderkant) helemaal bestaat uit een harde korst en niet uit kruimels is hij erg makkelijk in te smeren. Smeer de cake aan alle kanten goed in met chocoladepasta. 

Als je de cake bijvoorbeeld mooi wil versieren op een grote houten plank dan kan je een klodder chocoladepasta erop smeren voordat je de cake erop plakt. Zo kan hij niet makkelijk meer verschuiven. 

Versier de cake met kruidnootjes. Plak ze aan alle kanten van de boot. 

Prik voorzichtig de vlaggetjeslinger aan beide kanten in de cake. 

Zet het chocolade Sinterklaasje op de boot. 

Versier nu verder de stoomboot cake met alle het Sinterklaas snoepgoed zoals je wilt. Versier de boot en het houten blad met de kruidnootjes, chocolade muntjes, kikkers en muizen en Sinterklaas schuimpjes. 

Njammie! Dat wordt smullen! Wie zoet is krijgt...

Eet smakelijk!

 

Als je nog wat overhebt kun je dit prima invriezen. Tenzij de cake al uit de diepvries kwam voordat je hem ging versieren. 


Zin om meer te knutselen of trek gekregen in wat lekkers? 
Kijk hier: SINTERKLAASVolg Vrolijke Koters op Instagram, Facebook, Pinterest en Youtube!


Delen is lief :)


Ken je ook ons Youtube kanaal al?