20 Piraten Spelletjes


Of je nou een piraten spelletjesmiddag wilt organiseren of de spelletjes wilt gebruiken als opdrachten tijdens een echte Piraten Speurtocht: hier zijn 20 LEUKE PIRATEN SPELLETJES!!

Veel plezier! AAARGHHH!! 

Je kan de spelletjes natuurlijk gewoon los gebruiken, maar er ook een SPANNEND VERHAAL van maken. De kindjes vinden dan eerst de Brief van Kapitein Zwartbaard, waarna ze de piraten opdrachten/spelletjes moeten uitvoeren. De laatste opdracht is het verslaan van de Reuzeninktvis. Op de achterkant van de inktvis zit de schatkaart vastgeplakt waarop de aanwijzing staat om de schat te kunnen vinden. Aan het einde verdienen ze een echt Piraten Diploma!

Het hele verhaal met gratis downloads vindt je hier:
Piraten Speurtocht


Piraten Spelletjes
PDF – 547,0 KB 4040 downloads

Download hier de gratis Piraten Spelletjes Kaarten!


Benodigdheden Piraten Spelletjes
PDF – 130,9 KB 1425 downloads

Download hier het overzicht met alle benodigdheden!


Piraten Spelletjes


KANON SCHIETEN
Zoek zoveel mogelijk steentjes en takjes onderweg. We gaan namelijk kanon schieten. Bouw van alle piratenblikjes een toren en probeer deze om te gooien met de takjes en steentjes die je hebt verzameld. 

Benodigdheden: lege blikjes met het piratenlabel eromheen, steentjes en takjes.

Kijk hier voor de gratis download en beschrijving: Piraten Blikgooien


PLANK LOPEN
Het kan zijn dat je ruzie krijgt met een andere piraat en je moet vluchten over de loopplank. Loop over de plank, maar zorg dat je niet in het water valt, want daar zwemmen haaien en krokodillen!

Uitleg:
 Leg een blauw kleed op de grond met een houten plank erop. Laat de kinderen eroverheen lopen.

Benodigdheden: een oude handdoek of laken (liefst in de kleur blauw) en een houten plank. Eventueel nog wat haaienvinnen gemaakt van karton of bv krokodillen knuffels.

Tip: Je kan natuurlijk ook de kinderen over een oude boomstam laten lopen als die er toevallig is. ARGHH!


ZWEMMEN
Een stoere piraat moet goed kunnen zwemmen! Stel dat zijn schip kapseist of hij schipbreuk lijdt. Maak een mooie schoolslag tot aan de volgende boom/lantaarnpaal en weer terug! 

Benodigdheden: niks :)


HAAIEN VOEREN
Tijdens het varen op de wilde woeste zee kom je weleens haaien tegen. Om ze rustig te houden kun je ze het beste je gevangen visjes voeren. Gooi de vissen in de bek van de haaien.

Benodigdheden: Visjes geknipt van schuursponsjes, haaienbekken gemaakt van kartonnen bordjes.

Zie hier hoe je alles voor dit spel maakt: Haaien Voeren

Tip: Laat de kinderen om de beurt gooien en wedstrijdje doen met elkaar of geef elk kind tegelijk één visje en de opdracht: probeer van zo ver als je kunt raak te gooien!


EILANDJE WISSELEN
Piraten moeten soms even bijkomen van al hun avontuurlijke reizen. Ze trekken zich dan het liefst terug op een onbewoond eiland. Als ze uitgekeken zijn op hun eigen eiland ruilen ze weleens met een andere piraat van eiland. We gaan eilandje wisselen spelen! 

Uitleg: Teken met stoepkrijt rondjes op de grond, dit zijn de eilandjes. Er is 1 eilandje minder dan het aantal kindjes. Alle kindjes staan op een eiland, maar één kindje staat in het midden. Als de spelbegeleider roept WISSELEN dan moeten alle piraten een ander eilandje zoeken. Het piraatje dat in het midden staat probeert ook een eilandje te bemachtigen. Eén piraatje blijft over en die moet nu in het midden staan. Opnieuw. 

Benodigdheden: stoepkrijt of gebruik hoepels.


STERKE ZEEBENEN
Piraten moeten hele sterke stoere zeebenen hebben. Om hun benen sterk te maken en hun beenspieren te trainen doen ze allemaal verschillende oefeningen. Neem 15 hele grote piratenstappen om te laten zien dat jouw beenspieren ook heel sterk zijn!

Benodigdheden: niks :)


VISJES HAPPEN
Een piraat heeft altijd trek in eten na het vechten, maar zijn handen en armen zijn soms moe van het vasthouden van het zwaard. Het liefst eet hij dan zonder handen. We gaan visjes happen net als een echte piraat. 

Uitleg: Hang een snoepvisje met een snoepveter aan een soepstengel. Laat de kindjes elkaar eten geven. Het ene kindje houdt de soepstengel met het visje eraan vast voor het gezicht van het andere kind. Het andere kind probeert het snoepvisje op te eten met zijn handen op zijn rug en geblindoekt.

Benodigdheden: snoepvisjes, snoepveters, soepstengels, blinddoek of theedoek.


ARGHH! Wie durft mijn schat te pikken?? Gaaaap!

DE SLAPENDE DIEF
Toen je lag te slapen heeft een andere piraat jouw schat gestolen. Je wilt hem terug! Je wacht net zolang totdat de piraat in slaap valt en probeert je buit terug te stelen!

Uitleg: Op een afgesproken plek zit 1 kindje naast een berg met muntjes. Dit is de piraat die de schatten heeft gestolen van de andere piraten. De piraten gaan hem terug stelen. Als de dief in slaap valt, mogen ze 1 muntje proberen te pakken en brengen deze naar hun piratenhol. Daarna proberen ze het opnieuw. Maar kijk uit want de slapende dief kan wakker worden en je tikken. Als je wordt getikt ben je af en moet je even wachten tot je weer mee mag doen. 

Benodigdheden: plastic gekochte muntjes of rondjes geknipt uit geel of goud gekleurd karton. Eventueel stoepkrijt om het rovershol en de plek van de dief te markeren.


KOGEL STAMPEN
Als een piraat heel stout is geweest krijgt hij voor straf een kogel aan een ketting om zijn voet. Dan kan hij niet meer zo snel ergens heen gaan om weer iets stouts te kunnen doen. Alle piraten krijgen een zwarte ballon met een touwtje aan hun voet. Nu mogen ze proberen om de kogels (ballonnen) van elkaar kapot te stampen. Is jouw ballon stuk? Dan ben je af!

Benodigdheden: zwarte ballonnen, touw en een schaar.


(VLIEGENDE KOGELS) PIRATEN DANS
Na het drinken van een heleboel rum willen piraten nog wel eens gaan dansen. Zet een leuk piratenmuziekje op en doe een stopdans. Als de muziek stopt sta je stil als een standbeeld. Beweeg je toch? Dan ben je af! Extra tip: Je kan dit ook met een heleboel zwarte ballonnen spelen, net als een stoelendans. Stopt de muziek dan pak je zo snel je kan een ballon vast. Als je geen ballon hebt dan ben je af. Als de muziek weer aangaat dan dansen en spelen de piraten lekker verder met de vliegende kogels. Tot de muziek weer plotseling stopt...

Benodigdheden: telefoon met een muziekje. (Bijvoorbeeld Aadje Piraatje Zwemles op Youtube van Sesamstraat).


PIRATENTAAL
Piraten gebruiken andere woorden dan jij en ik. We gaan piratentaal oefenen!

Uitleg: Teken met stoepkrijt (of maak met bv hoepels) een grote piratenboot op de grond. Spreek met de kindjes duidelijk af waar (zie de onderstreepte woorden) ze moeten staan en welk gebaar ze moeten uitvoeren. De kapitein (spelleider) roept verschillende commando’s die een plaats op het schip en een gebaar kunnen aanduiden. De kindjes voeren de commando zo snel ze kunnen uit en gaan naar de plek die erbij hoort. Land in zicht: alle kindjes staan wijzend met hun vinger voorop het schip. Alle hens aan dek: alle kindjes gaan naar het afgesproken ‘dek’. Dek schrobben: alle kindjes doen alsof ze het dek schrobben. Stuurboord: alle kindjes gaan naar de rechterkant van het schip. Bakboord: alle kindjes gaan naar de linkerkant van het schip. Naar de kombuis: alle kindjes gaan naar de keuken. Extra tip: om het moeilijker te maken kun je afspreken met de kindjes dat ze alleen reageren als je het woord ‘commando’ ervoor zegt!

Benodigdheden: stoepkrijt.


PIRATEN POEPEN
Poepen in de wc is soms heel moeilijk op een schommelende boot al varend op de wilde woeste zee. Om te zorgen dat een piraat niet naast de pot poept, oefent hij voordat hij aan boord gaat met een fles en een spijker in het bewaren van zijn evenwicht. Ga net als een stoere piraat spijkerpoepen! 

Uitleg spijkerpoepen: hang een spijker aan een touwtje en bindt het touw om het middel van een kindje. Probeer zonder handen te gebruiken de spijker in een rechtopstaande lege fles te krijgen.

Benodigdheden: lege plastic fles, touw, grote spijker.


HOUTEN BEEN
Tijdens een gevecht met andere piraten verliest een piraat weleens zijn oog, zijn hand of zijn been. De piraat moet dan net zo lang hinkelen totdat hij een houten been krijgt. Kan jij goed hinkelen? Laat maar zien! Hinkel maar tot de volgende boom/lantaarnpaal en weer terug.

Benodigdheden: niks :)


ZEEMONSTERS TEKENEN
Tip van een sterke en stoere (en soms bange) piraat: Teken met stoepkrijt een eng zeemonster op de grond! Is je tekening klaar? Stamp er nu maar eens heel hard op. Zeg 3 keer luid: Ik ben niet bang!! Zo nu hoef je nooit meer bang te zijn!

Benodigdheden: stoepkrijt


MANNEN MET BAARDEN
Zelfs sterke stoere piraten zijn weleens bang. Ze zingen dan een liedje om zichzelf moed in te zingen. Zing ‘Al die willen te kaap’ren varen’.

Tekst: Al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Jan, Piet, Tjores en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden.
Jan, Piet, Tjores en Corneel, die hebben baarden, zij varen mee!

Benodigdheden: niks :)


Tip: laat de kinderen rondlopen op het betegelde gebied waar je de opdracht wilt uitvoeren totdat je 'stop' zegt. De kinderen mogen met stoepkrijt een cirkel om zichzelf heen tekenen. Dit is hun onbewoonde eiland. Nu mogen ze hun eiland eerst versieren en er omheen de golven van de zee, haaien en krokodillen tekenen. Begin daarna met het spel. 

KROKODILLENDANS
Piraten vinden het heerlijk om na een lange avontuurlijke dag een frisse duik te nemen in het heldere zeewater. Toch blijft natuurlijk altijd het gevaar bestaan dat er een krokodil of haai langs zwemt. Als dat gebeurt moeten de piraten weer zo snel als ze kunnen terug naar hun onbewoonde piraten eiland en zijn ze veilig. 

Uitleg: Teken op de grond met stoepkrijt allemaal rondjes, dit zijn de onbewoonde eilandjes. Teken ook wat haaienvinnen, golfjes in de zee of krokodillen om de eilandjes heen. Alle piraten gaan op een eilandje staan. Als de muziek aangaat nemen de piraten een frisse duik en gaan lekker zwemmen (lopen rond met eventueel een schoolslag). Gaat de muziek uit? Dan is er een haai of krokodil op komst en moeten alle piraten zo snel ze kunnen weer naar een eilandje zwemmen waar ze veilig zijn. 

Benodigdheden: stoepkrijt (of gebruik hoepels) en een telefoon met een muziekje.


ZEEMEERMINNETJE PRIK
Ooh jee de zeemeermin is haar staart kwijt geraakt. Kun jij haar helpen? Doe een blinddoek om en probeer de staart van de zeemeermin op de juiste plek te plakken! 

Uitleg: Ezeltje prik maar dan met een zeemeermin afbeelding. Doe een kind een blinddoek om (draai eventueel het kindje een rondje) en laat het kind de staart van de zeemeermin op de juiste plek proberen te plakken. Ipv een punaise kun je gummy gebuiken bij jonge kinderen.


Benodigdheden: een zeemeermin met een losse staart, blinddoek of theedoek, puniase of gummy.

Zie hier hoe je de zeemeermin maakt: Zeemeerminnetje Prik


RUST
Een stoere piraat moet soms even bijkomen van al zijn spannende avonturen en wat eten en drinken. 

Benodigdheden: eten en drinken voor alle kindjes en begeleiding, eventueel een kleedje om op te zitten.

Tip: Plan deze opdracht bij voorkeur in een speeltuintje, zodat de kinderen ook even vrij kunnen spelen. 


BOEK
Lees een boekje over een piraat. 

Benodigdheden: een boekje over een piraat, eventueel een kleedje om op te zitten. (Bijvoorbeeld: Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert of Kapitein Sladrop van Peter Carter en Korky Paul).

Kijk hier voor meer informatie: Piraten Boekjes


De laatste opdracht!


VERSLA DE REUZENINKTVIS
Versla de verschikkelijke reuzeninktvis en vind de schatkaart! Doe voorzichtig! 

Uitleg: In een andere ruimte hangt een geknutselde inktvis aan het plafond. In de ballon zit de schatkaart. De kindjes (bv de jarige job) mogen de inktvis kapot 
prikken met een satéprikker.

Benodigdheden: een geknutselde inktvis gemaakt van een ballon (ogen van papier en de poten van crêpepapier), satéprikkers.

Tip: Onze inktvis bleek gelukkig heel lief te zijn, dus konden we de schatkaart van zijn rug afhalen zonder hem lek te hoeven prikken. Op deze manier heb je wel de spanning die zich opbouwt naar de Reuzeninktvis, maar is de boodschap wat diervriendelijker. 


Maak altijd een back-up plan mocht het ineens gaan regenen!


Mocht het plotseling gaan regenen en je een gymzaal of andere redelijk grote ruimte tot je beschikking hebben dan kun je met gebruik van hoepels in plaats van stoepkrijt alle piratenspelletjes ook binnen doen! Mocht je geen grote ruimte hebben kies dan voor de spellen waarbij de kinderen niet hoeven te rennen en die dus minder ruimte vergen zoals: Zeemeerminnetje prik, Visjes happen, Piratenpoepen, Piratendans, Kanon schieten, Haaien voeren, Mannen met baarden en Zeemonsters tekenen (teken ze op papier en leg deze op de grond). Met wat fantasie kun je natuurlijk ook gewoon het Plank lopen en andere spelletjes als Zwemmen en Houten been binnen doen. Laat de kindjes gewoon een rondje om de eettafel doen bijvoorbeeld of gebruik de bank of een kleed als ‘dek’ om te schobben en de gang als mast bij de Piratentaal.


Meer leuke piraten tips? Kijk hier: PIRATEN 

ARGHH!!


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is Lief! :)


Kom je varen op de boot van Piet Piraat?