Paas Rijst

Maak je eigen sensorische speelbak voor pasen! Gewoon wat rijst verven en combineren met leuke paasdecoraties! Of combineer het met open einde materialen en laat je kindje zelf helemaal verzinnen wat ermee te doen. 

Let op: Laat je kindje jonger dan drie jaar nooit spelen met decoraties die niet geschikt zijn wegens verstikkingsgevaar. 

Benodigdheden: witte rijst, gele verf of voedingskleurstof en azijn, hersluitbare diepvrieszakjes, bakpapier, open einde materialen zoals bijvoorbeeld lege keukenrollen, wc-rollen, bakjes, eierdozen, een lepel of paasdecoraties. 


Doe de helft van een zak witte rijst in een hersluitbaar diepvrieszakje. Doe er een flinke klodder gele verf bij. Je kunt hiervoor plakkaatverf gebruiken of voedingskleurstof met een klein scheutje azijn. Doe de andere helft rijst in een tweede diepvrieszakje. Sluit de zakjes en kneed ze goed door tot alle rijst geel is. Je kindje kan hier misschien wel mee helpen. Het voelt al best gek en is goed voor de zintuigelijke ontwikkeling. Voeg indien nodig nog wat extra verf toe. 

Stopt je kindje soms nog wat in zijn mond? Kies dan voor de voedingsstof en niet de plakkaatverf. Indien er dan toch wat in de mond verdwijnt is dat minder erg. 

Haal de rijst uit het zakje en leg het op bakpapier. Verdeel de rijst over het bakpapier en laat het een nachtje drogen. Ga af en toe even met je handen erdoorheen om te zorgen dat het niet een klont wordt. 

De rijst is nu klaar om mee te spelen! Combineer het bijvoorbeeld met open einde materialen zoals lege eierdozen, bakjes, keukenrollen, wc-rollen, een droog drinkflesje en eventueel een lepel. Open einde materialen hebben geen vaste bedoeling dus de kindjes kunnen helemaal zelf bedenken wat ze ermee willen doen. Dit is goed om de fantasie van de kinderen te prikkelen en helemaal vrij te zijn in hun eigen spel te mogen verzinnen. 

Je kunt het ook combineren met leuke paasspulletjes zoals bijvoorbeeld kuikentjes en paaseieren van plastic. De verschillend aanvoelende materialen (zachte kuikentjes en de gladde eieren) maken dat de zintuigelijke ontwikkeling gestimuleerd wordt en je de tegenstellingen kunt benoemen. 

Maar je hebt eigenlijk dus bijna niks nodig om je kindje urenlang te laten spelen.

Het spelen met gekleurde rijst of pasta is een prikkelarme bezigheid: de rijst maakt geen geluid, je speelt ermee op 1 plek en het vergt concentratie om mee te spelen; het ontprikkelt dus. Dit soort sensorisch spel wordt daarom ook wel geadviseerd voor kinderen die moeite hebben alle prikkels goed te verwerken zoals kinderen met autisme, adhd of ppd-nos. Door het voelen van de kleine korreltje rijst in hun handen wordt de zintuigelijke ontwikkeling gestimuleerd en dat is voor elk kind goed. 

Hoor hoe het geluid maakt als je de rijst laat regenen in een leeg doosje. Laat de kuikentjes een nestje maken in de eierdoos. Schep een keukenrol helemaal vol en laat hem daarna pas leeglopen. Er is van alles mogelijk, maar laat je kindje vooral ook lekker zelf zijn spel bedenken. 

Urenlang kunnen mijn kindjes hiermee spelen. Met mooi weer kun je het ook buiten doen!

Zelf leg ik altijd een groot kleed eronder zodat het makkelijk is om alles weer op te ruimen. 

 

Zin om te knutselen?
Kijk dan hier: ALLE PAAS KNUTSELS!!Dit is een blog van Vrolijke Koters. 


Kom je kiekeboe spelen met Roodkapje en Draakje? 

Maak jouw eigen website met JouwWeb