Confetti Cake en Cupcakes

Zelf gebakken, super vrolijk, maar toch lekker makkelijk? Confetticupcakes! In dit blog leg ik je uit hoe je deze vrolijke cupcakes en cake zelf thuis ook makkelijk kunt maken! Je kunt het restant invriezen voor bezoek dat later pas komt! 

In januari 2021 werd mijn lieve kleine meid drie jaar. Ook dit keer wilde ik graag weer iets zelf bakken, maar met de kinderen thuis nu tijdens de lockdown en mijn voet die niet goed belastbaar is (rolstoel) wilde ik hier niet te veel tijd aan kwijt zijn.
Bovendien mochten er toch maar weinig mensen komen. Dus het werd dit keer geen gevulde regenboog taart of een kabouterpaddestoel taart,  maar super simpele maar toch erg vrolijke en leuke confetti cake en cupcakes! 

Wil je het echt jezelf makkelijk maken ga dan voor de cupcakes!
Heb je iets meer tijd en zin dan is de confetticake ook superleuk!


Ingrediënten voor het cake beslag: 200 gram suiker, 200 gram ongezouten roomboter, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, een klein beetje vanille extract of de binnenkant van een vanillestokje (liefst geen vanille essence), een snufje zout, 4 eetlepels sprinkles ofwel eetbare confetti (let op dat sprinkles ook van binnen gekleurd dienen te zijn en bakvast zijn, dus niet smelten).   

Ingrediënten voor de botercrème: 250 gram ongezouten roomboter, 250 gram poedersuiker, een klein beetje vanille extract als je dat hebt. 

Om te versieren: een heleboel sprinkles ofwel eetbare confetti, eventueel een kaarsje of ballon. 

Benodigdheden voor de cupcakes: cupcake bakvorm, cupcakebakjes. 

Benodigdheden voor de cake: cakevorm. 

Je kunt ook in plaats van vanille wat citroenrasp of sinaasappelrasp toevoegen. Maak het fruit goed schoon en rasp van de schil wat af. Voeg dit toe aan het mengsel. 


Basis recept voor het (cup)cake beslag!


Verwarm de hetelucht oven voor op 170 graden. 

Mix met de mixer de boter tot een zachte creme. 

Voeg de suiker toe aan de boter en mix het 5 minuten tot een zachte luchtige structuur ontstaat.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het suiker/boter mengsel. Wacht met toevoegen van het volgende ei tot het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Klop dan nog drie minuten langer door om het mengsel wat luchtiger te maken. 

Laat je kindje ook lekker mixen. Let wel op dat de mixer diep in de kom blijft, want anders spat de hele keuken onder met het cakebeslag. Ik spreek uit ervaring ;)

Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en schep het voorzichtig met een lepel of spatel door het beslag. Doe een snufje zout erbij. 

Voeg de sprinkles ofwel eetbare confetti toe aan het beslag. 

Roer de sprinkles rustig met een lepel of spatel door het beslag. De luchtige structuur blijft op deze manier in tact.  

Zo klaar is de basis! Tijd om er heerlijke super vrolijke confetti cupcakes of een confetti cake van te maken!!


De botercrème!


Doe 250 gram ongezouten roomboter in een kom en mix dit tot er een zachte crème ontstaat. Voeg nu voorzichtig in kleine beetjes de 250 gram poedersuiker toe...anders zit je hele keuken onder ;) Mix verder tot alle poedersuiker goed opgenomen is. Als je wilt kun je nu nog een klein beetje vanille extract of een eetbare kleurstof toevoegen aan de botercrème. 


De Cupcakes!


Doe de cupcakebakjes in de bakvorm. Schep het beslag met twee eetlepels in de vormpjes. Vul de vormpjes tot iets over de helft. 

Bak de cupcakes gaar in ongeveer 20 minuten. Ga na 17 minuten even kijken of ze te donker worden. Als ze licht bruin zijn geworden haal ze dan eruit en prik een satéprikker in de cupcake. Is de satéprikker helemaal schoon? Dan is je cupcake klaar! Zo niet: zet ze dan nog een paar minuten extra in de oven en controleer daarna opnieuw of ze gaar zijn. 

Let op: doe de oven niet open tijdens het bakken, want dan storten de cupcakes in!

Als de cupcakes gaar zijn laat je ze eerst 5 minuten afkoelen in de cupcake bakvorm. Haal ze daarna eruit en laat ze afkoelen op een taartrooster (of een bord als je dat niet hebt). 

Je kunt ze zo laten of ze versieren met de botercrème en eetbare confetti: 

Smeer met een spateltje of een niet scherp mes de botercrème uit over de bovenkant van de cupcakes. 

Doe dit uiteraard pas als de cupcakes helemaal afgekoeld zijn anders smelt de botercrème! 

Ga door tot ze allemaal een laagje botercrème hebben. 

Schep in een eetlepel wat sprinkles/eetbare confetti. Houd de lepel boven de cupcakes en laat wat sprinkles op de cupcakes vallen.

Klaar zijn je super vrolijke zelfgemaakte confetti cupcakes!!
 
Eet smakelijk!!


De Cake!


Vet een cakeblik in met boter. 

Bestuif de cakevorm met bloem. 

Doe het confetti beslag in de cake vorm. 

Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Ga na 50 minuten even kijken. Is de cake al lichtbruin? Haal hem dan uit de oven. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker erin te prikken. Als de satéprikker helemaal schoon is dan is de cake gaar! Zo niet: zet de cake dan nog 5 minuten langer in de oven en controleer dan opnieuw of de cake al gaar is. 

Let op: doe de oven niet open tijdens het bakken, want dan stort de cake in!

Laat de cake eerst 5 a 10 minuten afkoelen in de cakevorm. Haal daarna de cake eruit en laat hem verder afkoelen op een taartrooster (of op een bord als je dat niet hebt). 

Als de cake wat afgekoeld is snijd je met een groot mes de bolle bovenkant eraf. 

Als de bovenkant van de cake helemaal platgemaakt is met het mes keer de cake dan om. Nu is de cake helemaal recht aan de bovenkant en makkelijker te versieren. 

Als de cake echt helemaal afgekoeld is kunnen we hem mooi gaan maken. Smeer met een spateltje of niet scherp mes de hele cake in met de botercrème. 

Zorg ervoor dat overal een laagje botercrème zit. Aan alle kanten en ook op de hoeken en randjes. 

Het hoeft nog niet netjes te zijn, als de cake maar wel echt overal bedekt is met een laagje botercrème. 

Klaar? Zet de cake dan in de koelkast en laat de botercrème hard worden. 

Als de botercrème helemaal hard geworden is in de koelkast (na een uurtje of twee) kunnen we verder gaan. Schraap met een niet scherp mes of een schraper de botercrème zo strak en recht mogelijk af. Probeer de cake zo recht en glad mogelijk te maken. 

Nu is het tijd om de cake te bestrooien met heeel veeel leuke eetbare confetti ofwel sprinkles. Strooi met een lepel of je vingers de confetti op de cake. Druk zachtjes de confetti wat aan. 

Doe dit ook aan de zijkanten van de cake. Gebruik ook hiervoor de lepel en je vingers. Ga door tot de hele cake aan alle kanten zo goed mogelijk bedekt is. 

Als je het leuk vind kun je nog een kaarsje of een andere taartbedekking op de cake doen. 

Of prik een confetti ballon in de taart!

Eet smakelijk!!