Blote Billen

“Mama wil je weer uit het blote billen boek voorlezen?” “Ja hoor schatje”.

Wist je dat 1 op de 3 kinderen in Nederland slachtoffer is van seksueel geweld? (Bron: oudersvannu) En wist je dat je als ouder daarin een rol kan spelen om dat mogelijk te voorkomen?

“Mama hoe komt een baby in de buik?” “Waarom heeft papa een piemel en jij niet?” Schaamteloos kunnen kleuters de meest uiteenlopende vragen bij je neerleggen als ouder. Juist doordat kleuters nog heel open en geïnteresseerd zijn is dit een goede leeftijd om over dit onderwerp te beginnen!


Door zelf open en eerlijk antwoord te geven op deze vragen leert je kind wat normaal en nog belangrijker eigenlijk wat NIET normaal is!! Door dit onderwerp bespreekbaar te maken leert je kindje waar de grenzen liggen en dat als er ooit iets is hij/zij naar jou toe kan komen over dit onderwerp!

Kinderboeken kunnen helpen om dit soort onderwerpen op een leuke manier bespreekbaar te maken. Zelf ben ik fan van het boekje ‘Ik vind je lief’ van Sanderijn van der Doef. Hierin staat op een kindvriendelijke manier met plaatjes beschreven wat vrijen en het verschil tussen jongens en meisjes is. Ofwel een boek over blote billen en piemels.

Praat jij over dit onderwerp met je kindje? Kon jij vroeger zelf met je ouders praten over dit onderwerp?

Nog wat tips: hou het simpel, informatief en eerlijk. Alsof je een biologielesje geeft. Je kind hoeft echt niet te weten wat jij allemaal uitspookt met papa (of de buurman ;)

Liefs XO Nienke Vrolijk (Instagram @nienkevrolijk)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.