Kleurenmonster Sorteerspel


Als het kleurenmonster wakker wordt, is hij in de war. Hij snapt niet wat er met hem aan de hand is. Hij voelt van alles tegelijk. Dat is niet handig. Kun jij hem helpen met zijn gevoelens uit elkaar te halen? 

Wie kent het boekje Het Kleurenmonster van Anna Llenas niet? In overleg met de uitgever De vier Windstreken heb ik een emotie-sorteer spel ontwikkelt waarbij je met gebruik van het boekje en sensorische materialen kunt praten over de basis emoties bang, boos, blij en bedroefd zijn. 

 

Alle gratis downloads voor het Sorteer Spel vindt je hier: Kleurenmonster Kleurplaten


Benodigdheden en Voorbereiding


Hieronder staat benoemd wat je nodig hebt en hoe je het spel voorbereid. 

Allereerst is het handig om het boekje Het Kleurenmonster erbij te hebben. Het is niet perse nodig, maar maakt het natuurlijk wel leuker! 

Print de verschillende emotie kleurplaten van het Kleurenmonster uit. Deze kun je hier vinden: Kleurenmonster Kleurplaten

Print ook de kleurplaat van het kleurenmonster uit die in de war is. 

Afhankelijk van met welk materiaal je het sorteerspel wilt gaan doen is het misschien handig om de printjes in een plastic hoesje te doen. 

Nu heb je iets nodig om te kunnen sorteren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sensorische materialen als gekleurde pasta, gekleurde spaghetti of gekleurde kikkererwten. Deze materialen kun je gemakkelijk zelf verven! Wil je pasta verven kijk dan hier: Rijst en Pasta Verven. Je kan het ook met gekleurde spaghetti spelen. Hier staat beschreven hoe je dat gemakkelijk zelf kunt verven: Spaghetti Verven

Let op! De kleuren die je nodig hebt zijn de kleuren die aansluiten bij de emoties uit het boekje: geel voor blij zijn, blauw voor verdriet, rood voor boosheid, zwart voor bang zijn, groen voor rustig zijn en roze voor verliefdheid. 



Het Spel Spelen


Leg de print van het kleurenmonster dat in de war is in het midden van de ruimte op de grond. Leg daarna een grote berg van het gekozen materiaal op de print en eromheen. Alle kleuren (geel, blauw, rood, zwart, groen en roze) liggen door elkaar. 


Een stukje verderop heb je op de grond de andere prints klaargelegd. Deze zijn nog leeg. 

Nu is het tijd om het boekje erbij te pakken en voor te lezen aan de kindjes. 

Als het kleurenmonster wakker wordt, is hij in de war. Hij snapt niet wat er met hem aan de hand is. Hij voelt van alles tegelijk. Dat is niet handig. Kun jij hem helpen met zijn gevoelens uit elkaar te halen? 


Emoties en Vragen: Blij


GEEL is eerste kleur die je tegenkomt in het boekje. Geel staat voor BLIJ zijn. Lees het stukje voor wat bij deze kleur hoort. Laat de kindjes daarna alle gele voorwerpen verzamelen en op de kleurplaat van het blije kleurenmontser leggen. 

Tijdens dat de kinderen alle gele stukken eruit pakken en verplaatsen kun je ze vragen stellen over de verschillende emoties. 

VRAGEN OVER BLIJ ZIJN:
Waar wordt jij blij van? Van de zon die buiten schijnt? Van een cadeautje krijgen als je jarig bent? Van stampen in de regen? Wat wil je doen als je blij bent? Zingen of dansen? 


Verdrietig


BLAUW is de tweede kleur. De kleur van VERDRIET. Lees het stukje over de kleur blauw voor en laat de kindjes ook deze verzamelen en verplaatsen. Leg ze op de kleurplaat van het kleurenmonster die verdrietig is. 

VRAGEN OVER VERDRIETIG ZIJN:
Waar kun je verdrietig door worden? Ben jij weleens verdrietig? Wanneer was de laatste keer dat je moest huilen? Waarom? Verdrietig kan je zijn om iets kleins, zoals regen als je net buiten wilde gaan spelen. Of om iets groots, zoals je konijn die dood is. Soms duurt het kort en soms duurt het langer voordat je weer blij bent. Wat zou je kunnen doen om weer blij te worden? (Laat de kindjes eerst zelf dingen bedenken). Misschien kan het je helpen als je een mooie tekening maakt voor je konijn of afleiding zoekt. Als je moet huilen kan het ook fijn zijn als iemand je even vasthoud of bij je komt zitten. Dat heet troosten. Even knuffelen met je lievelingsknuffel kan ook helpen. 


Boos


ROOD is de derde kleur. Het kleurenmonster is BOOS, hij is woedend. Iedereen is weleens boos. Daar is helemaal niks erg of raar aan! Alleen het gedrag dat daarop volgt kan soms niet wenslijk zijn. Benoem duidelijk dat dit twee verschillende dingen zijn: het gevoel en het gedrag, ofwel wat je voelt en wat je daarna doet als je boos bent. 

Lees het stukje van het kleurenmonster voor over boos zijn. Laat de kindjes alle voorwerpen met de kleur rood verzamelen en ze neerleggen op de kleurplaat van het boze kleurenmonster. 


VRAGEN OVER BOOSHEID:
Waardoor zou het kleurenmonster zo boos geworden kunnen zijn? Ben jij weleens boos? Is het erg als je boos bent? Wat doe je als je boos bent? Ga je misschien stampen of slaan of schoppen? Kun jij eens heel boos kijken? Trek je wenkbrauwen maar naar beneden en loop eens heel boos rond. Waar voel je het in je lichaam? 

Laat de kindjes zoveel mogelijk zelf bedenken eerst! Je kan bijvoorbeeld boos worden omdat je gebouwde toren van blokken omvalt of als iemand je speelgoed afpakt. Of als je geen ijsje mag van mama. Wat kan je dan doen als je boos bent? Want boos zijn mag wel, maar stampen en scheeuwen niet. Misschien helpt het als je tot 10 telt of als je een boze dans doet. Je kan ook een krant in kleine stukjes scheuren of in een kussen slaan. Een kussen heeft geen pijn dus dat is niet erg. Kan je zelf nog dingen bedenken? 


Bang


ZWART. In het boekje het kleurenmonster is dit gekoppeld aan BANG zijn. Lees het stukje voor over bang zijn. Laat de kindjes daarna alle zwarte voorwerpen sorteren. 

VRAGEN OVER BANG ZIJN:
Iedereen is weleens bang. Zelfs de stoerste dapperste piraat van de hele wereld. Waar zou het kleurenmonster bang voor zijn denken jullie? Ben jij ergens bang voor? Wat zou je kunnen doen als je bang bent? Laat de kindjes weer eerst zoveel mogelijk zelf verzinnen.

Iedereen is weleens bang, maar iedereen is weer bang voor iets anders. De één durft niet in een vliegtuig te zitten, de ander is bang voor een spin, nog iemand anders is bang voor de tandarts of kapper. 


Het kan ook zijn dat je maar heel even bang bent voor iets, bijvoorbeeld als je schikt van iets. Maar het kan ook dat je het spannend vindt om bij de bakker een brood te kopen zonder mama of papa. Misschien durf je dan ineens niks meer te zeggen. Dat heet verlegen zijn. Wat zou je kunnen doen als je bang bent? Als je bang bent in het donker kan je een lampje aandoen of stevig tegen je knuffel aan gaan liggen. Afleiding zoeken kan ook helpen als je bijvoorbeeld bang bent om te vliegen. Je kan dan bijvoorbeeld een leuk boek of mooie muziek meenemen. Denken aan iets leuks kan ook helpen of hardop tegen jezelf zeggen dat je niet bang bent. Ga maar eens voor de spiegel staan. Stevig met je benen wat uit elkaar en je hoofd rechtop en borst vooruit. Zeg maar eens hardop: ik ben NIET bang! Herhaal dit een paar keer. Net zolang totdat het fijn voelt. Je kan dit ook in de klas als groep (zonder spiegel) oefenen!


Rustig


GROEN staat voor RUST. Ontspanning. Laat de kindjes ook deze kleur verzamelen en neerleggen op de kleurplaat van het rustige kleurenmonster. 

VRAGEN OVER RUSTIG ZIJN:
Voel jij je weleens heel erg druk? Wat wil je dan doen? Misschien springen of rennen? Voel je je ook weleens rustig? Wat zou je kunnen doen om rustig te worden? 

Als je niet kan slapen in je bed bijvoorbeeld kan je schaapjes gaan tellen om rustig te worden. Je kan ook een ademhalingsoefening doen.


 ADEMHALINGSOEFENING: Adem maar eens 3 tellen in, houd dan 3 tellen je adem vast, adem 3 tellen uit en neem  dan drie tellen rust. Herhaal dit een paar keer. Probeer het uitademen steeds iets langer te maken. Dus 3 tellen in, 3 tellen vast, 4 of 5 of 6 tellen uit en 3 tellen rust. Of oefen eens met een bodyscan. De juf zet dan een heel rustig muziekje op en benoemt langzaam stuk voor stuk verschillende lichaamsdelen. Ga rustig zitten of liggen, sluit je ogen en voel je voeten, onderbenen, bovenbenen, billen, buik, rug, borst, armen, handen, hoofd.....


Verliefd


ROZE. Ooh jee wat is er nu met het kleurenmonster aan de hand? Hij is helemaal roze...zou hij VERLIEFD zijn? 

Lees het stukje bij de kleur roze voor en laat de kindjes de voorwerpen bij elkaar zoeken en verplaatsen. Leg ze op de kleurplaat van het verliefde kleurenmonster. 

VRAGEN OVER VERLIEFDHEID: 
Hoe zou dat voelen verliefdheid? Ben jij weleens op iemand verliefd geweest? Het wordt ook weleens vlinders in je buik hebben genoemd. Het is soms ook best een beetje spannend om iemand leuk te vinden. Dan krijg je een soort kriebels in je buik. Niet echte vlinders en kriebels, maar zo kan dat voelen. Je vindt het dan heel leuk om bij diegene te zijn en wordt daar dan blij van.


 Maar je kan ook een warm gevoel krijgen als je aan je papa of mama of je beste vriendje denkt. Dan ben je niet echt verliefd, maar houd je van die persoon. Liefde is een warm gevoel van binnen. Een symbool wat vaak gebruikt wordt hiervoor is een hartje. Als je van iemand houdt of iemand lief vindt kan je ook een hartje voor diegene knutselen.

Hier vind je knutseltips voor het maken van een mooi hartje: HARTJES


Meer Kleurenmonster Tips?


Kijk hier voor meer tips: KLEURENMONSTER


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Vind je dit een interessant blog? Deel het dan vooral verder! Delen is lief! :)


Roodkapje vertelt over pesten en heeft een leuke opdracht voor meer zelfvertrouwen!