Speurtocht Organiseren


aan dit blog wordt nog gewerkt...

Waar moet je allemaal aan denken bij het organiseren van een speurtocht? In dit blog staat uitgelegd hoe je een speurtocht organiseert! Na het lezen van dit blog kun je je eigen speurtocht bedenken en uitzetten of er eentje van Vrolijke Koters gebruiken, zoals de Piraten Speurtocht of de Ridder Speurtocht.  


Voor mijn baan als kinderwerker en tijdens het organiseren van het zomervakantieprogramma in de kinderpsychiatrie heb ik flink wat speurtochten uitgezet vroeger. Onder andere verkleed als Roodkapje, een indiaan, een harig monster, een baby met een 'luier' om lag ik te wachten tot de kindjes kwamen mij aan het einde van de speurtocht kwamen zoeken. In dit blog deel ik mijn ervaringen in het uitzetten van een speurtocht.


DE BASIS IS EEN GOED VERHAAL


De basis van een leuke speurtocht ligt in een GOED BEGELEIDEND VERHAAL. Tuurlijk je kan gewoon wat pijlen ophangen en kinderen deze laten volgen, maar het wordt pas echt leuk en spannend als de speurtocht een doel en een verhaal heeft! Dan gaat het echt leven voor de kinderen. Dit doel met een bepaald thema kan van alles zijn: zoek de ontvoerde prinses, versla de draak, zoek de verdwenen veer van de indiaan, vind het ontbrekende ingrediënt van de heksensoep, etc. Wat het precies is maakt eigenlijk niet uit. Dit onderwerp kun je aansluitend kiezen aan een kinderfeestje of een themaweek. Meestal gaat het erom dat de kinderen gevraagd worden om iemand te helpen iets of iemand te vinden. Om duidelijk te maken wat het thema en de opdracht is kun je een begeleidende brief neerleggen.


Op het RIDDERS verjaardagsfeestje van mijn zoontje lag er een brief van een ridder op tafel waarin hij vroeg of de kinderen konden helpen de draak te verslaan en de prinses te bevrijden. Tijdens het PIRATEN feestje stond er een plastic flesje op tafel met daarin de Brief van Kapitein Zwartbaard met de vraag of de kinderen konden helpen met het vinden van de zoekgeraakte schatkaart.

De ridder speurtocht vind je hier: Ridder Speurtocht
De piraten speurtocht vind je hier: Piraten Speurtocht


OPDRACHTEN EN SPELLETJES


Tijdens het lopen van de speurtocht is het leuk om de kinderen OPDRACHTEN EN SPELLETJES te laten uitvoeren die te maken hebben met het thema en het doel van de speurtocht. Dit kan heel simpel zijn bij bijvoorbeeld een piraten thema: help er komt een haai aan dus zwem zo hard als je kan naar de volgende boom en weer terug! De kinderen moeten dan een schoolslag beweging maken tot aan de volgende boom en weer terug. Of: een ridder moet heel sterk zijn en goed kunnen vechten daarom traint hij zijn beenspieren regelmatig, neem net als een sterke ridder tien hele grote stappen. Maar je kan ook tikspelletjes, estafette spelletjes of Oud Hollandse spelletjes doen als Piraten Blikgooien of Zeemeerminnetje Prik


De opdrachten en Piraten Spelletjes die je vindt op de website van Vrolijke Koters kun je gebruiken als inspiratie om zelf opdrachten te bedenken in elk ander thema. De thema's die je inmiddels uitgebreid uitgewerkt op Vrolijke Koters kunt vinden zijn: RIDDERS en PIRATEN


DE CLIMAX


Als je speurtocht een goed verhaal heeft en een duidelijk doel dan heb je aan het einde van de speurtocht een CLIMAX; een SPANNENDE AFSLUITING met eventueel een beloning zoals een Ridder of Piraten Diploma of schat. De kinderen moeten bijvoorbeeld de draak verslaan en vinden de prinses of ze vinden de schatkaart met een aanwijzing voor het vinden van de schat. Dit is een leuk en spannend moment. Denk van te voren hierover na.


Bij de Ridder Speurtocht had ik een draak gemaakt met groene ballonnen die de kinderen moesten lekprikken met een satéprikker die vast zat in hun zelfgeknutselde zwaard. Het lichaam van de draak bestond uit een doos met groene ballonen eraan vast gemaakt. In deze doos zat een prinsessen handpop verstopt die de kinderen dus bevrijd hadden. De kinderen vonden het natuurlijk super leuk en spannend om de draak te mogen verslaan en lekprikken!


Bij de Piraten Speurtocht kwamen de kinderen bij het einde van de speurtocht aan bij een reuze inktvis gemaakt van een ballon en crêpepapier. De opdracht was om de gevaarlijke reuze inktvis te verslaan. Aangezien het toch best een lieve inktvis bleek te zijn, konden we de schatkaart die achterop zijn rug zat vastgeplakt er zo afhalen. Op de schatkaart stond de tekst: kijk in het zand! In de zandbak bij ons in de tuin had ik een schat begraven, ofwel wat snoepjes in aluminiumfolie. De kinderen vonden het natuurlijk geweldig om de schat te mogen zoeken en uiteindelijk de snoepjes te vinden. 


EEN FOTO SPEURTOCHT OF PLAATJES VOLGEN


Als je een speurtocht wil organiseren heb je de keuze of je PLAATJES wil gaan uithangen en volgen of een FOTO speurtocht wil doen. Een foto speurtocht vergt wat voorbereiding, want je moet van te voren foto's maken en deze uitprinten en op de kaarten plakken. Maar je kunt deze foto's echter wel hergebruiken voor een andere speurtocht in een ander thema de volgende keer als je wilt en de speurtocht kan je weken van te voren al klaarmaken voor gebruik!

Bij de volg-de-kaartjes speurtocht heb je voorafgaand aan de speurtocht tijd nodig om langs de gehele route de kaartjes op te hangen en de opdrachten. Houd daar rekening mee in je planning! Neem onderweg een schaar en touw mee om de kaartjes op te kunnen hangen, maar haal na afloop ook alles weer netjes weg!  


OPTIE 1: EEN FOTO SPEURTOCHT


Een foto speurtocht: het kost even wat voorbereiding, maar je hoeft geen kaartjes uit te hangen vlak voordat je speurtocht begint! 

Zelf kies ik de laatste jaren voor deze variant van een speurtocht. De foto's en dezelfde route hebben we al een paar keer gelopen, maar met andere opdrachten en een ander thema blijft dat net zo leuk! 

FOTOSPEURTOCHT IN 10 STAPPEN:

1. BEDENK EEN ROUTE voor de speurtocht. Loop of fiets deze route van te voren en MAAK FOTO'S  van herkenningspunten. Het liefst van plekken die ook de kinderen kunnen herkennen zoals het schoolplein of een beeld waar je vaak langsloopt. Voor oudere kinderen kun je meer gedetailleerde foto's maken, waardoor de foto's herkennen moeilijker wordt. Houd rekening ermee dat voor het uitvoeren van de opdrachten of spelletjes soms een speelweide nodig is of een plek om veilig te kunnen rennen. Ook heb je voor sommige opdrachten misschien een stoep nodig waarop je met stoepkrijt wat kunt tekenen. 

2. PRINT DE FOTO'S  uit. Knip ze uit en plak ze op een stuk karton ter grote van een ansichtkaart. Deze kaarten kun je zelf maken door een A4 gekleurd karton in vier stukken te knippen.

3. Bedenk  OPDRACHTEN OF SPELLETJES die je kunt doen aan de hand van het gekozen thema. Je kan de Piraten Spelletjes of ridderopdrachten van de Ridderspeurtocht van Vrolijke Koters hiervoor gebruiken of bekijken als inspiratie. Print de opdrachten of spelletjes uit en plak deze aan de andere kant van de fotokaart. Houdt rekening hierbij met welke opdracht je wilt doen op welke foto locatie. 

4. Zet van te voren alle BENODIGDHEDEN voor de opdrachten en spelletjes klaar in een grote tas die je onderweg meeneemt. 

5. Stop alle kaarten (met dus aan de ene kant de foto en de andere kant de opdracht of het spelletje) per stuk IN EEN ENVELOP. Schrijf op de buitenkant cijfers zodat je weet in welke volgorde de enveloppen moeten worden opengemaakt om de bedachte route te kunnen lopen. Leg het stapeltje met genummerde enveloppen klaar tot de speurtocht begint.  

6. ALS DE SPEURTOCHT BEGINT (bijvoorbeeld na een spannende begeleidende brief die de kindjes vinden, zoals de Brief van Kapitein Zwartbaard) maak je de eerste envelop open. Hierin zit de foto van je eerste locatie, ga naar deze locatie en voer de opdracht die op de kaart staat uit. (Laat alle kinderen even naar de wc gaan van te voren en vergeet de tas met benodigdheden niet mee te nemen!)

7. Als de opdracht goed is uitgevoerd is het tijd om de TWEEDE ENVELOP open te maken. Ga naar de volgende foto locatie en voer de tweede opdracht uit. Dan mag je de volgende envelop openen. Zo ga je door tot je alle enveloppen hebt geopend en dus de gehele route hebt gelopen en alle opdrachten en spelletjes zijn uitgevoerd. De enveloppen neem je dus mee onderweg.

8. Als LAATSTE FOTO kun je de locatie gebruiken waar de speurtocht eindigt. Bijvoorbeeld je eigen huis of de plek waar je begonnen bent. Bij onze ridderspeurtocht was het doel de prinses bevrijden van de draak en eindigde de speurtocht op zolder met het lekprikken van de draak.

9. Tja en wat nou ALS HET REGENT? Probeer van te voren al rekening te houden met eventueel slecht weer! Zorg ervoor dat je voldoende opdrachten en spelletjes heb die je eventueel binnen ook zou kunnen uitvoeren indien nodig. Zelf maak ik altijd een paar extra opdrachtenkaarten met daarop bijvoorbeeld Zeemeerminnetje Prik, Piratenpoepen (spijkerpoepen) of Piratendans die ook prima binnen gespeeld zouden kunnen worden. Kijk hier voor voorbeelden: Piraten Spelletjes

10. VEEL PLEZIER!! Een goede leuke speurtocht organiseren is best een aardig klusje. Hopelijk motiveert dit blog je om toch dit te doen. Kinderen vinden het echt geweldig!! 


OPTIE 2: PLAATJES VOLGEN


Je kunt ook ervoor kiezen om langs de gehele route van de speurtocht herkenbare afbeeldingen op te hangen zoals deze ridderschildjes of een piratenvlag die de kinderen moeten zoeken en volgen.


VOLG-DE-KAARTJES SPEURTOCHT IN 6 STAPPEN:

1. BEDENK EEN ROUTE voor de speurtocht. Houd rekening ermee dat voor de ridderopdrachten soms een speelweide nodig is of een plek waar de kinderen veilig kunnen rennen. Ook heb je voor sommige opdrachten misschien een stoep nodig waarop je met stoepkrijt wat kunt tekenen. 

2. PRINT PLAATJES UIT. Bedenk welke plaatjes je wilt ophangen langs de route van de speurtocht. Print ze uit en kleur ze eventueel in. Knip de plaatjes uit en plak ze op gekleurd karton. Maak met een perforator een gaatje aan de bovenkant en maak een stuk touw of wol vast aan het plaatje zodat je ze kunt ophangen. Voor een Ridder Speurtocht kun je de ridder schildjes gebruiken en voor een Piraten Speurtocht de piratenvlaggen.  

3. BEDENK OPDRACHTEN EN SPELLETJES. Bedenk welke iopdrachten en spelletjes je wilt doen tijdens de speurtocht. Werk deze uit op de computer en print ze uit. Plak ze op een zelfgemaakte kaart van een in vieren geknipt gekleurd a4 karton. Zet de benodigdheden voor de opdrachten en spelletjes die je wilt doen klaar in een grote tas die je meeneemt onderweg tijdens het lopen van de speurtocht.

4. KNIP DE RIDDEROPDRACHTKAARTEN UIT en plak ze op een gekleurd karton ter grote van een ansichtkaart. Stop de kaarten per stuk in een envelop, maak een gaatje met de perforator aan de bovenkant en maak een stuk touw of wol vast aan de envelop. Schrijf aan de buitenkant van de envelop een cijfer of woord waardoor je weet welke ridderopdracht in welke envelop zit. 

5. Hang voordat je de speurtocht wil gaan doen de RIDDERSCHILDJES OP LANGS DE GEHELE ROUTE. Hang bij een goede plek voor een ridderopdracht een envelop op. Neem ruim de tijd voor het uitzetten van de speurtocht, maar doe het ook niet te lang van te voren want het kan natuurlijk zijn dat andere kinderen de schildjes of enveloppen weghalen. Onthoud de route goed en geef de route eventueel door aan de begeleiding die meeloopt met de kinderen. Zorg ervoor dat de schildjes goed zichtbaar zijn en duidelijk is welke kant de kinderen op moeten lopen, dus bijvoorbeeld na elk kruispunt een ridderschildje.


6. Tijd om te BEGINNEN MET DE SPEURTOCHT. Laat de kinderen nog even naar de wc gaan voordat je vertrekt en vergeet de tas met benodigdheden niet mee te nemen! Veel plezier! Hieronder kun je de gratis ridderopdrachtkaarten voor de speurtocht downloaden! Sommige worden nog wat toegelicht verderop in dit blog. Er zitten ook ridderspelletjes tussen voor als het regent. Altijd handig om ook die achter de hand te hebben liggen mocht het weer ineens tegen zitten.

Meer leuke tips voor kinderen? Kijk hier: KINDEREN


Volg Vrolijke Koters op Instagram, Facebook, Pinterest en Youtube!


Delen is lief :)


Maak jouw eigen website met JouwWeb