Rijskmuseum Boerhaave


Speel met wiskunde, beantwoord de vragen en verdien stempels bij de avontuurlijke doe-expositie het schateiland, bekijk de bijzondere videoshow in het anatomisch theater, maak je eigen snavelmasker tijdens de gratis knutselworkshop of ga op pad met de dokterskoffer! Het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is een echte aanrader!


Midden in de prachtige studentenstad Leiden ligt het leuke Rijksmuseum Boerhaave dat zich richt op de wetenschap. Ondanks dat de meeste activiteiten gericht zijn op kinderen die net wat ouder zijn, hebben wij ons met onze koters van vier en zes jaar prima vermaakt op een zondagmiddag laatst. Hierbij onze bevindingen in dit mooie en interessante museum, waar een heleboel te doen en te zien is! 

Informatie over de locatie en kosten (gratis met de museumjaarkaart) vindt je hier: rijksmuseumboerhaave.nl


Nadat we aankwamen in het mooie oude gebouw werden we vriendelijk welkom geheten door de mevrouw achter de balie. In verband met Corona moesten we van te voren even een tijdslot reserveren en onze Coronapas laten zien. Al snel werden we doorgestuurd naar een andere kleine balie waar een andere mevrouw ons goed vertelde wat we allemaal konden doen met kinderen in dit museum. Dat was een hoop meer dan ik van te voren verwacht had! De dokterstas waarmee je op pad kan in het museum waren onze koters nog wat te jong voor. We kregen een kaartje voor een gratis workshop mee en besloten daarmee te beginnen. 


Workshop: snavel-maskers maken!


Na een heleboel smalle (maar toch prima met de rolstoel te doen) gangetjes doorgegaan te zijn kwamen we bij de Congresruimte waar de workshop gegeven werd. Onderweg kwamen we al allemaal leuke dingen tegen bij de familie tentoonstelling Spelen met Wiskunde, maar eerst gingen we een snavel masker maken! Zie hier het resultaat! De workshops worden regelmatig gegeven tijdens de vakantieperioden. Neem even contact op met het museum of kijk op de website voor meer informatie. 

In een behoorlijk grote ruimte mochten zowel wij ouders als onze kinderen plaatsnemen aan een tafeltje. Op de tafel lagen onderdelen die we moesten overtrekken en uitknippen om een snavelmasker te maken. Samen maakten we twee maskers. Mijn zoon van zes kon met papa goed alle instructies, die ook op tafel lagen, volgen. Ik als echte knutselfanaat was wel erg benieuwd naar dit bijzondere knutselwerkje dus maakte er eentje voor onze dochter, die ondertussen zich stortte op een kleurplaat over Microbes. 

Het snavelmasker was eigenlijk een soort mondkapje uit de middeleeuwen dat gebruikt werd in de tijd dat de pest heerste. Dan zijn de mondkapjes die wij tegenwoordig gebruiken toch een stuk handiger en kleiner! Moet je voorstellen dat je de hele dag met zo'n grote snavel op je hoofd moet lopen. Dokters gebruikten deze om zichzelf te beschermen tijdens het helpen van hun patiënten. 


Spelen met Wiskunde!


Na de workshop gingen we de familie tentoonstelling Spelen met Wiskunde bekijken. Hier viel van alles te zien en doen, wat de kinderen natuurlijk geweldig vonden! Lekker overal aan mogen zitten! 

Zo kon je er spelen en leren over wiskundige patronen en puzzels maken, maar ook over afstand en schaduwen. Het was erg leuk en verrassend om te ontdekken dat wiskunde eigenlijk in zoveel totaal verschillende vormen gebruikt kan worden, van de muren in een moskee die bestaan uit wiskundige patronen tot het maken van een schilderij met perspectief als kunstenaar of de geluidsgolven die je produceert als muzikant die je kan opmeten. 


Het schateiland!


Daarna gingen we op avontuur in het schateiland. Wat een gave ruimte is dit! In deze lange, smalle ruimte is van alles te ontdekken en te leren! Meteen al toen we binnenkwamen viel onze blik op het schilderij waar je een leuke foto mee kon maken en de tafel waar je eventjes je hand eraf kon zagen naast de opgezette hond. Nee natuurlijk niet echt, maar het paste goed bij alle rare feitjes over hoe men vroeger omging met ziektes en geneeskunde. Een verdoving hadden ze nog nooit van gehoord. Bijt maar op een houtje! 

Met de schateilandkaart kon je allemaal vragen beantwoorden en stempels verdienen, wat vooral mama (ikke dus;) erg leuk vond om te doen, want de vragen waren nog wel een beetje lastig voor onze kleine kinderen. Officieel is de speurtocht dan ook voor kinderen vanaf 8 jaar, maar met wat hulp van een volwassene kom je met wat jongere kinderen ook al een heel eind. Het is zeker de moeite waard om het te proberen! 

Op de tv-schermpjes kon je vier verschillende quizzen doen waardoor je dan op de kaart stempels krijgt als je de vragen goed beantwoord. Schuif je schatkaart in de gleuf en de video met vragen gaat vanzelf spelen. Als je schatkaart vol is kun je de museumvoorwerpen, die je ziet afgebeeld staan op de stempels, zoeken in het museum op de eerste etage. Daar zijn wij echter dit keer niet aan toegekomen. De tijd vloog om met het ontdekken van de begane grond!

Ook voor onze jongere kinderen was er voldoende te zien en ontdekken in het schateiland, zoals onder andere het maken van je eigen fabeldier helemaal achterin de lange ruimte. 


Restaurant en Anatomisch Theater


Na al het spelen en ontdekken dronken en aten we wat lekkers in het restaurant om vervolgens nog een kijkje te nemen in het Anatomisch Theater. Hier speelt een korte video die absoluut een bezoekje waard is, maar mogelijk voor kleine of snel angstige kinderen nog net een beetje spannend kan zijn. Wij vonden het goed te doen met onze dochter van vier en zoon van zes. De video in het Anatomisch Theater is absoluut een beleving op zich!


Waterland!


In de binnentuin van dit museum bevindt zich een leuke waterspeeltuin waar van alles te ontdekken valt. Deze is vanaf april weer open. We gaan dus zeker nog een keertje terug met mooier weer in het voorjaar! Dan kunnen we meteen ook een kijkje nemen op de eerste etage waar we dus geen tijd meer voor over hadden dit keer. Ook de tentoonstelling Besmet zijn wij alleen maar even vluchtig doorheen gelopen, deze zag er (zeker ook voor volwassenen) erg interessant uit. Al met al dus een grote aanrader dit leuke en interessante museum in Leiden! Wij komen zeker snel een keertje terug!


Volg Vrolijke Koters op Pinterest, Instagram, Facebook en Youtube!


Delen is lief!


Ken je ook ons Youtube kanaal al?

Maak jouw eigen website met JouwWeb